10 % повече туристи са посетили Асенова крепост за по-малко от година

200 хиляди лева приход от туристи на Асенова крепост

Националният паметник на културата е посрещнал 75 хиляди души

С десет процента повече туристи са посетили Асенова крепост от началото на годината до този момент. Само за първото деветмесечие на тази година  Националният паметник на културата е посрещнал 75 хиляди души, а приходите от входни такси, рекламни материали и услуги  са повече от 300 хиляди лева.

Това отчитат от ОП „Туризъм“, а сравнението е за същия период на миналата година, когато туристите са били с около 30 хиляди по-малко.

Освен индивидуални  посещения на хора от страната,  над 20 на сто са били чуждестранните туристи в културно-историческия обект. Емблематичният паметник над Асеновград е посрещнал организирани групи от Русия, Англия, Китай и Турция.

От ОП „Туризъм“ се похвалиха и с  атрактивни приходи и от стопанисването на пещерата „Добростански бисер“, която държавата предостави на общината за безвъзмездно ползване и управление преди две години.

Само за пет месеца – от 1 май до 1 октомври, пещерата „Добростански бисер“ е посетена от над 3 500 туристи, което е с над 10 процента повече от миналата година.

„Отчитаме една устойчивост на посещенията в пещерата „Добростански бисер“. Това се дължи, както на красотата на подземната атракция, така и на усилията ни да облагородим района, което го превърна в още една  успешна туристическа дестинация“, коментира Димитър Кирков, директор на ОП „Туризъм“.

Вече е подписан нов договор за стопанисва на обекта за следващите две години, похвалиха се от ОП „Туризъм“.

 

 

Подобни статии

Top