10% увеличение на заплатите на военнослужещите е целта на Красимир Каракачанов

Министърът посочи този си приоритет за догодина на лекция в ВА „Г.С. Раковски“

10-процентно увеличение на заплатите на военнослужещите обеща днес да издейства министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Това стана по време на откриващата лекция, която Каракачанов изнесе във Военна Академия „Г.С. Раковски“ по случай новата академична учебна година.

„Не си спомням в рамките на предишни периоди да е имало увеличения на заплатите на военнослужещите за три поредни години средно с по 10%. Уверявам ви, че ще направя всичко възможно въпреки ефектите от икономическата рецесия и през следващата година отново да бъдат увеличени заплатите на хората в отбраната. Ще продължим да полагаме и усилия не само за запазване, но и за увеличаване на придобивките и стимулите за военнослужещите. Планираме в новата Програма за развитие на отбранителните способности до 2032 г. доходите на хората в отбраната да продължат устойчиво да нарастват“, подчерта министърът.

„Посветил съм се на каузата военната професия да бъде една от най-авторитетните, престижни и предпочитани. Затова поех и този тежък управленски мандат. Защото вярвам в бъдещето на България, в енергията на младите хора и най-вече във вас – бъдещите лидери. Хората остават най-важният компонент на способностите. И това за нас е едно водещо начало в работата. Наследихме изключително високи нива на неокомплектованост във въоръжените сили, особено в бойните и декларираните за НАТО формирования. А това пряко ерозира способностите на въоръжените сили да изпълняват както конституционните си задължения, така и тези по линия на колективната отбрана.

Благодарение на последователните ни усилия през тези почти четири години, вече имаме резултат – преустановена е тенденцията за увеличаване на неoкомплектоваността на формированията с военнослужещи. Мога спокойно да заявя, че предприетите комплексни мерки за набиране на кандидати за военна служба и най-вече кампанията „Бъди войник” изиграха положителна роля за повишаване броя на кандидатите. В допълнение, не си спомням в рамките на предишни периоди да е имало увеличения на заплатите на военнослужещите за три поредни години средно с по 10%. Уверявам ви, че ще направя всичко възможно въпреки ефектите от икономическата рецесия и през следващата година отново да бъдат увеличени заплатите на хората в отбраната. Ще продължим да полагаме и усилия не само за запазване, но и за увеличаване на придобивките и стимулите за военнослужещите. Планираме в новата Програма за развитие на отбранителните способности до 2032 г. доходите на хората в отбраната да продължат устойчиво да нарастват“, подчерта Красимир Каракачанов.

1 2

Подобни статии

Top