100-годишният Таньо Танев: Всичко е от гена (СНИМКИ И ВИДЕО)

Цял един век навърши днес ветеранът от Втората световна война Таньо Танев. Столетникът отпразнува юбилея си в компанията на приятели и военни ветерани, и толкова силно духна свещите на тортата, изработена специално за рождения му ден, че издуха единичката, която падна до двете нули върху шоколадовата глазура.

Юбилярът бе почетен от лични гости. Специално за тържеството по случай стогодишнината му, в Старческия дом „Св. Василий Велики“ дойде бригаден генерал Явор Матеев, който му връчи грамота и поздравителен адрес от името на министъра на отбраната Николай Ненчев.

Зам.-кметът по социалните въпроси Георги Титюков също уважи тържеството. Той връчи на дядо Таньо специалния знак на общината и чукна наздравица с него с червено вино.

„Всичко си хапвам и пийвам – и ракийка, и винце. Имам ниско кръвно и за да го оправя, си пийвам червено винце“, сподели столетникът. И демонстрира нагледно  с наздравица. Дядо Таньо разказа, че не е имал лек живот. Чукнал стотака не заради специална диета, тъй като не се лишава от нищо. „Всичко е от гена, от джинса, мойто момиче“, заключи дълголетникът. И разказа, че в рода му имало и други столетници – майка му доживяла 98 години, а нейният баща надхвърлил стотака.

Възрастният човек се ядосва, че вече не му стигат силите. „Не е като едно време, немощен съм“, обяснява ветеранът. Не иска да си спомня много за войната. Казва, че била лошо нещо. Служил е в мераческа част и участвал със 75-милиметрово оръдие, което било изпратено на нашите части от Африка. Въпреки победния ход на нашата армия през Сърбия, много млади българи станали жертва на куршумите, включително и негови приятели.

Дядо Таньо е родом от пловдивското село Болярино. Обича селото си, дори написал книга за родното си място. Израсъл в семейството на земеделци, а след войната също се отдал на земеделие. Впоследствие започнал да работи в София. Бил на отговорни постове в столицата, но тъй като нямал жителство, се наложило да започне работа в строителството. „Строил съм много национални обекти, даже на Девня съм бил“, обясни старецът. Накрая се прибрал в Пловдив при жена си и сина си. Съпругата и синът му обаче починали рано, а снахата – гъркиня, отвела внука в Гърция.

В старческия дом живее вече 16 години и има много приятели тук. А те му донесоха подаръци за рождения ден.

Дядо Таньо продължава да следи политиката, чете вестници с лупа, тъй като от възрастта недовижда. „Напоследък премиерът Бойко Борисов взел да се осъзнава, харесвам го“, отбеляза столетникът и разсмя присъстващите. Ядосва се, че съвременните политици били по-предани на чужденците, отколкото на патриотизма. Ветеранът обаче продължава да се надява, че доброто ще победи и точно това му дава сили.

След официалната част за възрастните хора в дома имаше празничен обяд, защото не всеки ден обитател на дома навършва сто години, макар че тук имало и други столетници.

 

 

Подобни статии

Top