100 майки от „Столипиново“ заменят парите с памперси

100 майки от пловдивския квартал „Столипиново“ минават от парични на помощи в натура, след като парламентът измени закона за семейните помощи.

Всички жители на мултиетническия квартал обаче не харесват решението и го определят като дискриминационно. Да припомним, че с приетите промени в Закона, майките под 18-годишна възраст ще получават храни и памперси, вместо добавка от 35 лева на месец.

Близо 100 са малолетните и непълнолетните майки в Пловдив съобщиха от териториалната дирекция на „Социално подпомагане”. Децата под 18-годишна възраст, които раждат деца, ще получават надбавките си вече под формата на памперси и храни.

„По-хубаво да дават майчинство. Много неща отиват за бебето – лекарства, памперси, хумана, капки“, сподели една жена. „То и парите е добре, и продукти е добре“, контрира възрастен мъж, „важното е да дават“, допълни той.

Общинският съветник от ДПС Али Байрям заяви, че очаква недоволство след спирането на парите. Той е категоричен, че трябва да се прекрати практиката малолетни и непълнолетни да стават майки, и настоява за по-високо ниво на грамотност и по-добро образование на децата в „Столипиново”: „Не могат да преценят, нямат реална представа. Ако тези деца са грамотни и образовани, ще имат други перспективи и други планове за живота си“.

Хората от „Столипиново” са категорични, че детските надбавки не са достатъчни и дори искат да бъде увеличена сума от 35 лева, която се дава сега за първо дете.

Според друга промяна в Закона за семейните помощи майките-студентки ще получават еднократната помощ на два транша – половината пари ще се изплащат при раждането, а останалите – при записването им за нов семестър.

Подобни статии

Top