100 000 лева за ин витро процедури в Пловдив през 2018-а?

100 000 лева да стане бюджетът

за подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми в Пловдив предлагат общинските съветници от ВМРО, част от групата на Патриотичния фронт в града под тепетата.

„През 2017-а година бюджетът беше 70 000 лева, вече сме внесли предложение да се увеличи с още 30 000 лева. Анализите показват, че всеки пети човек има проблеми с репродуктивното здраве и с всяка изминала година броят на заявленията, които се подават расте – само за изминалата година 55 двойки са потърсили помощ от Общината“, каза общинският съветник от ВМРО Нина Гьошева.

По сега действащият правилник на двойка с репродуктивни проблеми в Пловдив се отпускат се до 1 000 лева. За сравнение в Асеновград се дават по 2000 лева.

„За Община с размерите на Пловдив, адекватният бюджет за програма „Ин витро“ е минимум 100 000 лева“, коментира кординаторът на фондация „Искам бебе“ Вера Вулджева.

„С приетите промени на национално ниво, все повече двойки ще имат възможност за ин витро процедури“, смята Вулджева. По думите й със средства от общинските фондове, двойките ще могат да извършат изследванията и манипулациите, които са част от подготвителния етап за ин витро.

Една от промените, които се предвиждат, е и онкоболните жени да могат да се възползват от финансиране за ин витро процедура. Предстои всяка община да изготви свой регламент как най-правилно да бъдат разпределени средствата за двойките, които имат нужда от подкрепа.

„Възнамеряваме тази година да направим едно събитие и да преброим бебетата по програмата“, завърши координаторът на фондация „Искам бебе“.

 

Подобни статии

Top