100 акта срещу некоректни родители, които не осигуряват децата в училище

Вече са наложени и първите 13 глоби

100 акта са наложени на немарливи родители, които не осигуряват децата в училище, съобщи днес главният експерт „Образование“ в администрацията на район „Източен“  Стефка Симеонова. По думите й вече са издадени и 13 наказателни постановления с първите глоби. „Не искаме да прибягваме до тези мерки, но  за  родители,  за които други похвати  не работят, се налага„, поясни тя по време на церемония, на която бяха връчени устройствата за самостоятелни профили в системата „Посещаемо и безопасно училище“ на детските градини от района.

Кметът на „Източен“ Николай Чунчуков раздаде на директорите на забавачки устройствата. Със специалното разрешение на министъра на образованието Красимир Вълчев  е дадена възможност,  чрез  пилотен  проект  детските градини  в район „Източен“ да се включат в Информационната система за реализиране на Механизма за съвместна работа на институциите  по обхващане и включване в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст.

„Надявам се, че с тази децентрализация на дейността по обхвата на децата  ще оптимизираме  работата при най-уязвимите групи и в системата ще постъпва точна и навременна информация за всяко дете, което не посещава учебно заведение“, заяви Чунчуков.

Той  добави, че  това е поредната крачка към интегриране  на  децата и  семействата от етническите групи. Районният кмет даде за пример факта, че след  края на Проекта „Растем заедно“, 35 учители от детските градини продължават с допълнителната подготовка  по български език  на повече от 400 деца. Това е пример за изключителна устойчивост на образователен проект, коментира Николай Чунчуков.

Подобни статии

Top