100-годишен юбилей отпразнува дядо Тодор от Бенковски

Кметът на община „Марица“ честити юбилея на столетника

Кметът на община „Марица“ Димитър Иванов, заместникът му Гергана Титюкова и кметът на с. Бенковски Иванка Пачева честитиха 100-годишния юбилей на Тодор Шейтанов от селото на столетниците. Димитър Иванов подари на ветерана от Втората световна война, с когото са родени на една и съща дата, 5 л червено вино, собствено производство, и красива шоколадова торта, на която столетникът духна свещичките.

Той разказа за преживелиците си на фронта, където е бил мобилизиран няколко пъти от 1941 до 1945 г.  Спомни си как по време на свирепа зима са палили огън във вагоните на влаковете, за да се стоплят. И досега дядо Тодор не може да забрави снарядите на бойната машина, известна като „Катюша“ на 157 руска дивизия, докато са чакали 30 часа в гората.

„Снарядите се изстрелваха като звезди и пробиваха 8 см броня“, обяснява въодушевен той.

На 96 години старецът си чупи крака, докато кара колело. Лекарят в болницата не вярва, че той е на такава преклонна възраст, даже предполага, че истинските му години са 69, а в документите е допусната неволна грешка и са разменени цифрите.

Тайната на дълголетието

Дядо Тодор хапва по малко от всичко, не пие алкохол и никога не е пушил. Обича чай, предпочита течна храна като супа и попара, но без месо не сяда на масата. Закон за него е да вечеря нещо леко, като кисело мляко.

Възрастният мъж, който е завършил Търговската гимназия и е работил дълги години като зам.-главен счетоводител, смята наум, чете и пише сам, без да ползва очила.

1 2

Подобни статии

Top