100-годишната баба Цветана от Труд посрещна скъпи гости днес (СНИМКА)

Кметът на община „Марица“ Димитър Иванов честити вековния юбилей на столетницата

Огромна кошница плодове, бяло и червено вино, красив букет, книги и парична сума подари кметът на община „Марица“ Димитър Иванов на Цветана Гуджева от с. Труд за 100-годишния й юбилей на 23-ти юни.

„Твоят празник е събитие за община „Марица“ – ти си един от хората, с които се гордеем. Нека да си свежа като този букет цветя и още дълги години да се радваш на близките си и да гледаш внуци и правнуци!“, пожела кметът на баба Цветана.

Той я зарадва и с томчета за любимата ѝ баба Ванга.

„Разбрах, че много уважаваш и обичаш баба Ванга, затова съм ти избрал две книги за нея“,  каза Димитър Иванов.

Кметът на с. Труд Красимир Минков, който също бе гост на празника, подари на рожденичката кошница с плодове, букет и икона на Света Богородица.

Ето каква е тайната на дълголетието ѝ

Баба Цветана се похвали, че няма никакви болежки, а в болница е стъпвала само веднъж в живота си – за профилактичен преглед. Кръвното ѝ налягане е като на космонавт – 120 на 80.

„Започнах да печеля пари още на 5 години – помагах при отглеждането на буби в селската църква“, разказа столетничката.

Когато получила възнаграждението за труда си, тя била изключително развълнувана, защото за пръв път виждала толкова пари накуп.

„Веднага изтичах при майка ми да ѝ покажа колко банкноти имам“, спомни си рожденичката.

На 17 години тя и 14-годишният й брат остават без баща и започват работа на полето, за да помагат на семейството. Цял живот баба Цветана се занимава със земеделие. Тя има 3 деца – дъщеря и двама сина, единият от които е починал преди 2 години. Не спира да работи до 65 години, когато остава в къщи, за да гледа шестте си внука и девет правнука.

Столетничката си хапва от всичко с апетит, но най-много обича сладкиши, като любими са ѝ едновремешните лимонови резенки. Тя почти не пие алкохол – единствено по чаша мента по празници.

Баба Цветана не гледа телевизия, но чете книги и вестници

Възрастната жена, която се е родила в къщата, където чества и 100-годишния си юбилей, не гледа телевизия. Почти през целия ден чете книги и вестници, често посещава и библиотеката в читалището. Изобщо не ползва очилата си, които са ѝ от 50 години и предпочита да чете на двора, на естествена дневна светлина.

Баба Цветана спазва стриктно Коледните и Великденските пости, както и тези в сряда и събота. Помни имената и рождените дати на всичките си близки. Позитивната нагласа и вярата в Бога са нещата, които винаги са ѝ помагали да преодолява и най-трудните предизвикателства в живота.

Подобни статии

Top