100-годишнина чества с изложба Съюзът на слепите в Пловдив

Изложбата включва изделия, изработени от хора със зрителни увреждания

Съюзът на слепите в България – Регионална организация Пловдив и ОИ „Старинен Пловдив” организират изложба с изделия, изработени от хора със зрителни увреждания. Изложбата се посвещава на 100-годишнината от основаването на Съюз на слепите в България.

Откриването е днес –  21.07.2021 г., от 17:00 ч. в Балабанова къща (дълбока зала).

Изложбата ще бъде открита от заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов.

През далечната 1921-ва година група интелектуалци, с нарушено зрение, създават Дружество на българските слепи. Организацията се развива с бързи темпове, преименува се на Съюз на слепите в България и има свои представителства в много градове. През забележителната си вековна история организацията се ползва с голям национален авторитет и се превръща във фактор за създаване на по-достоен живот на хората със зрителни проблеми. Многократно партньор в събитията им е Общински институт „Старинен Пловдив”. Традиция е организирането на дни на творчеството на хора с увредено зрение, започнала още през 2001-ва година.

В дълбоката зала на Балабанова къща, ще бъдат показани плетива и грънчарски изделия, които са сътворени с творческия потенциал и естетическо чувство на хора със зрителни увреждания.

„Каним пловдивчани и гостите да се насладят на творбите. Нашето домакинство, както и интересът към изложбата, от Ваша страна, е знак за подкрепата към тези силни и борбени хора. Очакваме Ви!” – призовават от общинския институт.

Достъпът се осъществява при спазване на актуалните в страната противоепидемични мерки.

Експозицията може да бъде видяна до 31.07.2021 г.

Top