100 лева за фотосесия на Асенова крепост

Снимането на историческата забележителност Асенова крепост вече ще бъде платено.

100 лева ще струва един снимачен час заснемане на фотосесия или телевизионна продукция, съобщи новината кметът Емил Караиванов.

Ако културният паметник се използва за декор на кинофилм, тогава цената нараства десетократно. Кадри от екстериора на крепостта ще струват 1000 лева, а  интериорните снимки с 500 лева повече.

Предложението влиза като промяна в Наредбата за местни данъци и такси. Кметът мотивира решението с факта, че този национален паметник на културата е сред най-посещаваните в страната и от години има сериозен интерес за използването му  като декор на различни събития без това да носи приходи за Общината.

За първи път ще бъде въведена и такса за посещение на  най-новия туристически обект над Асеновград-пещерата „Добростански бисер“.

От лятото на миналата година подземната атракция вече официално е отдадена за стопанисване от община Асеновград.

Входната такса ще бъде 5 лева за възрастни, а достъпът на ученици, студенти и пенсионери ще се плаща по 4 лева. Толкова ще бъде и цената на човек за организирани групи над осем души. Ще има и семеен билет за сумата от 12 лева.

Желаещите да научат повече за красотата на пещерата ще трябва да платят 10 лева за обикновена беседа. С два лева по-скъпа ще бъде специализираната лекция или ако тя е на английски език.

Новите предложения за промяна в Наредбата вече са качени за публично обсъждане на официалния сайт на Общината.

Подобни статии

Top