„100% Пловдив“ – документален театър показва демографията на града

100 пловдивчани се включват в международния експеримент, обиколил над 35 града по цял свят

Уникалното представление „100% Пловдив“  ще бъде част от закриващите събития на програмата на Европейска столица на културата.

На 17, 18, 19 и 20 октомври 2019 г. документалният театър „100% Пловдив”  ще представи портрет на града в 100 лица на сцената на Драматичен театър – Пловдив. Събитието е с вход свободен.

Базиран на статистически данни, проектът включва 100 пловдивчани, представляващи демографията на града. Немската театрална трупа Римини Протокол/Rimini Protokoll и българското студио за документален театър VOX POPULI  вече избраха всички участници.

Задачата им не беше лесна, защото кастингът се базира на строги правила, прилагани вече в повече от 35 града. В началото селекцията започна с един човек. Вече избран той имаше само 24 часа, за да препоръча друг. Вторият препоръча следващия и така щафетата се предаде до достигане на предствителната група от 100.

Участниците в този различен театър са много различни като възраст, социален статус и етнос. В него 17 пловдивски деца влизат в ролята на разказвачи на истории в четирите дни, когато ще се игрят представленията. Те са на възраст от няколко месеца до 14 години. Засега остава изненада как няколко месечните бебета ще се представят на сцена. Най-възрастният участник е на 74 години.

Доктори, доценти, женени, разведени, спортисти, безработни, обитатели на неподозирани кътчета в града и хора с нестандартни хобита са малка част от 100-е находки на организаторите, които по време на кастинга, продължил 3 месеца, са натъкнаха на истории, които за самите тях са толкова невероятни и любопитни, че смятат да ги разкажат и в други свои проекти.

“Впечатлени сме от мотивацията на поканените пловдивчани. Повечето са много отдадени и амбицирани да участват в спектакъла, а за това се иска смелост” разказа Неда Соколовска. Сподели един от организаторите на проекта.

На 17,18,19 и 20 октомври Драматичен театър Пловдив и спектакъла „100% Пловдив“ очакват всички любопитни зрители. 100% е представление и за това, което статистиката никога няма да може да улови. Представление, създаващо жив, дишащ портрет на града: отчасти театър, отчасти реалност, но на 100% Пловдив.

 

Подобни статии

Top