„100% Пловдив“ показва демографията на града

100 пловдивчани се включват в международния експеримент, обиколил над 35 града по цял свят

Уникалното представление „100% Пловдив“  ще бъде част от закриващите събития на програмата на Европейска столица на културата. Документалният театър „100% Пловдив”  ще представи портрет на града в 100 лица в средата на октомври в Драматичен театър – Пловдив. Хората, които ще влязат в ролята на говорители, ще се видят за първи път на театрална сцена и вероятно дори няма да се срещнат повече извън проекта.

Базиран на статистически данни, проектът включва 100 пловдивчани, представляващи демографията на града. Немската театрална трупа Римини Протокол/Rimini Protokoll и Студио за документален театър VOX POPULI  вече са избрали първия участник, който познава добре града и се е съгласил да стартира този амбициозен проект. Всичко започва с този един от 100, който има 24 часа, за да препоръча друг, който има 24 часа, за да намери следващия и така до събиране на представителна група.

Разглеждайки теми, важни за пловдивчани,  представлението  ще се състои от поредица от ситуации, базирани на статистическите профили. Една безкрайна серия от групови снимки, своеобразни портрети на принадлежност и контраст. Натрупване, което представя живата тъкан на града.

Създателите на проекта използват едни и същи методики и данни за работа във всички 35 града, в които до момента се е реализирал проектът. Участниците са избрани по пол, възраст, квартал, социално положение, семеен статус, политически пристрастия и т.н. Кастингът продължава няколко месеца, за да се постигне максимално огледален образ на общността по статистически данни.

Накрая се оформя трупа, която никога не е репетирала преди, море от гласове, разположено на 100 квадратни метра сцена. „100% Пловдив“ е представление и за това, което статистиката никога няма да може да улови. Представление, създаващо жив, дишащ портрет на града: отчасти театър, отчасти реалност, но на 100% Пловдив.

1 2

Подобни статии

Top