„100% Пловдив“ показва демографията на града

За Римини Протокол:

Хелгард Хауг (1969), Щефан Кеги (1972) и Даниел Ветцел (1969) се срещат в Института за Приложни театрални изследвания в Гийсен и по-късно работят заедно в различни комбинации, под името Rimini Protokoll/Римини Протокол. Те са признати за едни от лидерите и основоположници на театрално движение, известно като „Reality Trend” (Theater der Zeit, или букв. „Театър на Времето“), което  упражнява силно влияние върху алтернативната театрална сцена на XXI век.

Всеки проект започва  от конкретна ситуация на определено място и след това се развива чрез интензивен процес и задълбочено проучване. Римини протокол  са привлекли международно внимание с артистичните си постижения, които се провеждат на граничната зона между реалността и фикцията.

Например Римини Протокол превръщат в пърформанс Ежегодното събрание на акционерите на Daimler през 2009 г, а през 2008 създават 100% Stadt (100% град) със 100 статистически представителни жители на градове като Берлин, Цюрих, Лондон, Мелбърн, Копенхаген и Сан Диего.

В Берлин и Дрезден те изграждат аудио инсталации,  в които оригинални протоколи за наблюдение на Щази могат да бъдат слушани на андроид телефони. В Хамбург  организират  „Weltklimakonferenz“ – симулация на Конференцията на ООН за промените в климата.  Последната продукция на Римини протокол е тетралогията“ Staat 1-4 „с акцент върху пост демократичните феномени.

От 2000 г. досега триото Хауг/Кеги/Ветцел  поставят своя “театър на експертите” както на сцената, така и в градските пространства, представен от непрофесионални актьори, които се наричат ​​„експерти“ по тази причина. От 2004 г. Римини Протокол са установени в международния театрален център  HAU в Берлин. Първият спектакъл „100% град“ е поставен през 2008 г. в Берлин. Оттогава спектакълът е бил в повече от 35 града по цял свят – Лондон, Париж, Марсилия, Виена, Кьолн, Дрезден, Копенхаген, Амстердам, Рига, Токио, Филаделфия, Сао Пауло, Мелбърн и др.

1 2

Подобни статии

Top