1000 лева глоба за рейсове без климатици в Пловдив

Близо 50% от автобусите в масовия градски транспорт в Пловдив са без климатици. Въпреки големите жеги обаче, Община Пловдив няма право да глобява транспортни фирми, ако няма климатици или те не се включват от водачите. Причината, е че в два от договорите с превозвачите, които са подписани през 2007  и 2010 година, не е вписана подобна клауза.

В новите споразумения климатикът в рейсовете ще бъде задължителен, а глобата за липсата на охлаждаща система ще стане 1 000 лева.

В Пловдив линиите на масовия градски транспорт са 29. Те се обслужват от 229 автобуса. Но според проведените през 2007 и 2010 конкурси и сключените договори с превозвачите, те не са задължени рейсовете им да бъдат оборудвани с климатици, ако 40% от прозорците могат да се отварят.

„Понякога по различни съображения някой може да не пуска климатика. Поради икономия или друго… Различни версии съм чувал. Дори че имат указания от собствениците на фирмите да ги пускат над 35 градуса. Всеки гледа да пести“, коментира зам.-кметът Александър Държиков.

В някои от фирмите има вътрешна заповед, според която в интервала от 11 до 18 часа в топло време охлаждащите системи трябва да работят. В други фирми се ползват стари автобуси , които нямат климатици.

В последния обявен конкурс, който засяга 8 линии, ще бъдат включени изисквания за климатици. При липса на климатизация или ако не се пуска, от Община Пловдив вече ще могат да санкционират фирмите превозвачи.

„Така кандидатстват фирмите. Всички автобуси, 65 на брой, с които е кандидатствано, отговарят на условията и всички имат климатици. Това са нови автобуси. Естествено, когато тези договори влязат в сила и ние ги подпишем, защото сега не сме ги подписали, тогава влизат в сила и санкциите“, заяви Александър Държиков.

Договорът, който е подписан през 2007 година е десетгодишен и изтича през 2017-та година. Едва след това ще стартира нов конкурс за 16 линии. Контрактът от 2010, който е за 8 линии, е със срок на изпълнение до 2020 година.

 

Подобни статии

Top