1000 лева награда за разказ на тема „Какво зная за Украйна“

1000 лева награда дава Почетното  консулство на Украйна в Пловдив за най-добрия разказ на тема „Какво зная за Украйна. Консулството организира конкурс по темата, която дава възможност да се извършват самостоятелни исторически изследвания.

В конкурса могат да участват всички, които могат да споделят своя история, впечатление, спомен, или да изразят своя творчески талант и идея, свързани с историята на Украйна. Целта е конкурсът да открие нови неизвестни факти от историята на Украйна и връзките й с останалите държави и да попълним общата ни история. Да се събуди интересът на хората към историята на родния край, да провокира интерес към изследователска работа.

Конкурсът е предизвикателство за участниците да се изобразява украинската история по оригинален, забавен, сериозен, драматичен и какъвто и да било начин. Използвайте въображението си и докажете, че историята може да бъде интересна, а не само дати и факти. В конкурса могат да вземат участие всички автори, навършили четиринадесет и не по-възрастни от шестдесет и пет години към датата на отчитане на конкурса.

Всеки кандидат има право да представи творбата си, напечатана в три еднообразни екземпляра и текстът да не е по-горям от 10 хил. думи обем. (6 печатни страници). Краен срок за предаване на творбите – 24 август 2014 г. по случай Деня на Независимостта на Украйна.

Освен наградата от 1000 лева, Украинското консулство дава още две парични награди – за второ и трето място. Те са съответно в размер от 800 и 500 лв. Ще бъдат присъдени и поощрения. Всеки автор ще получи също грамота за участие.

По регламент разказите трябва да са не по-дълги от шест страници. Те трябва да съдържат послание към читателите, свързано със зададената тема. Възможно е сюжетът да бъде свързан с най-старата украинска история от 3-то хилядолетие преди Христа по времето на ямната култура и културата на погребалните камери, като център на източнославянската култура през Средновековието, присъединяване на Украйна към Съветския съюз, независимостта й след разпаденето на Съветския съюз през 1991 г. , Киевска Рус, XVI век — Основаване на Запорожката Сеч, украинските казаци, независима Украинска народна република, Гладомор, Украйна е окупирана от Нацистка Германия, 24 август 1991 г. — Върховната рада приема закон, провъзгласяващ Независимостта на Украйна, Казашка епоха, християнството, украинската интелигенция, украински културни традиции, украински език, Украинска съветска република, знамето, украинската национална идея, индустриализацията на страната, кулаците, толерантността на украинския народ, тежката промишленост – военна промишленост, въгледобив, металургия, химическа промишленост, енергетика, река Днепър, язовирите, 26 април 1986 г., облакът от радиоактивни отпадъци.

Конкурсните произведения се журират от екип на Почетното консулство на Украйна в Пловдив, литературни творци, критици и историци, а организатор е почетният консул Димитър Георгиев.

Резултатите от Първия конкурс „Какво зная за Украйна” ще бъдат обявени на 7 януари 2016г., когато се отбелязва украинската Коледа.

 

Подобни статии

Top