1000 пловдивчани платиха данъка си с 5% отстъпка

Над 1000 от подадените общо 9300 годишни данъчни декларации за доходи от физически лица в пловдивската данъчна дирекция на НАП, са със заявка за ползване на 5% отстъпка върху данъка за довнасяне. Това съобщиха от пресцентъра на данъчното в града под тепетата.

Оттам напомнят на пловдивчани, че ако подадат декларациите си по електронен път до 31 март 2017 г., могат да ползват 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната си данъчна декларация, но не повече от 1000 лв. Допълнително условие е да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне до 2 май 2017 г. Тогава изтича срокът за подаване на декларацията и внасяне на подоходния данък.

Досега ползването на отстъпката от 5% са заявили общо 11 000 физически лица в цялата страна, като общо подадените декларации в цялата страна са 90 000, уточняват от данъчната дирекция.

От НАП припомнят още, че срокът за подаването на декларациите за облагане на доходите тази година изтича на 2 май 2017 г. (30 април е в неделя, а 1 май е почивен ден). Най-лесно и бързо формулярите могат да се подадат по електронен път, без електронен подпис. За целта е необходим ПИК, който се издава безплатно в офис на НАП.

На 31 март изтича и срокът за подаване на фирмените декларации. Ако това бъде направено по електронен път, може да се ползва 1% отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък (но не повече от 1000 лв.). Тази отстъпка се ползва, само ако и данъкът е внесен до крайния срок за подаване на декларацията – 31 март 2017 г.

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефона на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор или в сайта на НАП www.nap.bg.

Подобни статии

Top