1000 се очаква да гласуват за референдума в Турция в Пловдив - DC news

1000 се очаква да гласуват за референдума в Турция в Пловдив

Около 1000 души се очаква да гласуват за националния референдум за конституционни промени в Турция в турското консулство в Пловдив, съобщи пред bTV турският консул Хюсейин Ергани.  Той уточни, че вотът в южната ни съседка ще бъде на 16 април, а общият брой на гласоподавателите там е около 55 млн. души.

В чужбина има около 3 милиона потенциални гласоподаватели, допълни консулът. Според него в Пловдив не е много натоварено място. Статистиката от предишни години показва, че в града под тепетата гласуват под 1000 човека.

Тази сутрин в консулството нямаше и опашки. Гласуването започна от 9.00 ч. и ще продължи до 21.00 ч. То се осъществява в две урни.

Създадена е добра организация. Има жандармерия и засилено полицейско присъствие около консулската служба.

В траната са открити общо три секции – в посолството в София и двете консулства в Пловдив и Бургас. Датите за гласуване са 7, 8 и 9 април. Това е поискано от турската страна девет дни преди референдума на 16-и в южната ни съседка, предаде БНТ.

Промените, предложени на гласуване от турския парламент, са 18 и предвиждат премахване на премиерския пост и съсредоточаване на изпълнителната власт в ръцете на президента. Той ще може да предлага държавен бюджет и да обнародва закони, както и увеличаване броя на депутатите до 600.

Снимка: gustonews.bg

Подобни статии

Top