Тръгна делото за мегаизмамата в Първомай

Делото за най-голямата измама в Пловдивско през последните години днес стартира в Първомайския районен съд. Пред съда застанаха 35-годишният Албенко Методиев от Елин Пелин и 24-годишният Борислав Димитров от Горна Оряховица. Албенко измами 80 годишната Елена Ангелова от Първомай и измъкна всичките пари на внука й от каса в къщата на бабата, като дори тя сама му показала касата.

Днес в съдебната зала бе разпитан полицаят, който заловил подсъдимите и върнал парите – общо 575 760 лева, на семейството в Първомай.

Около 20 ч. на 8 септември главен инспектор Мариян Лонгинов, който оглавява Криминална полиция в Горна Оряховица, получил телефонно обаждане от свой колега от Пловдив. Пловдивското ченге му казало, че става дума за измама за над половин милион. Лонгинов получил номера на колата, която трябвало да пресрещне след прохода „Хаинбоаз”, защото вътре били отмъкнатите с измама пачки. С още един екип успели да засекат „БМВ”-то и да го отбият встрани от пътя. Първоначално Албенко се направил на луд, но след това се съгласил да им съдейства да хванат останалите измамници.

Найлоновата торба с парите била скрита в краката на жена му, която се возела на предната седалка на колата, а отзад през цялото време спяло малкото дете на подсъдимия. Когато отворил торбата, полицаят онемял от гледката на събраните вътре пачки.

Впоследствие Методиев завел ченгетата до билборд на около 15-20 км след Велико Търново по пътя към Севлиево, където двама полицаи направили засада. Полицаите оставили торбата с парите зад билборда и причакали Борислав Димитров. Той се втурнал към билборда, но в този момент двамата полицаи го спипали. Шофьорът на Мерцедеса избягал, но Борислав познал полицаите.

Днес двамата подсъдими не се признаха за виновни, но настояха за съкратено съдебно следствие с разпит на някои от свидетелите. Адвокатите им настояха да бъдат разпитани баба Еленка, внукът й – Ангел, чиито били парите, майката на Албенко – Зоя Игнатова и още двама души.

Възрастната жена, която бе измамена, не дойде днес в залата. Адвокатът на семейството Иван Недев предяви иск за 10 хиляди лева за неимуществени вреди, но съдът не го прие.

Припомняме, че 80-годишната баба бе измамена през септември 2015-а. Албенко Методиев бил изпратен до къщата й в Първомай да вземе пари за „спешна операция на внука й“. Жената се притеснила, казала, че има само 500 лева, но помогнала на Албенко да разбият скритата под печката и хладилника каса.

Днес делото продължи с разпит на свидетели.

Подобни статии

Top