105-годишният Александър Николов изкачва всеки ден по 50 стълби

Александър Николов преборва 4 пъти смъртта и доживява своята 105-та годишнина.

Той живее в Пловдив и рецитира на един дъх стихотворенията на Никола Вапцаров  и Христо Смирненски.

Всеки ден Александър Николов слиза и качва 50 стълби, за да види слънцето и да се почувства все още жив. Ръцете му треперят, погледът му е премрежен, краката не го държат, но духът му е все така силен, както когато е бил на 20.

„Аз минах през иглените уши на живота, през огън и дим минах в живата“, каза столетникът.

Разказът за живота му сякаш излиза от страниците на роман.

През 1918 г. семейството му бяга от македонския град Неготино и идва в България. Тогава е на 5 години и преборва смъртта за първи път.

„По пътя след Криволак ние сме били качени на волска кола, а след нас бягат две германски каруци – железни. И те бягат от фронта, и се блъскат в нашата кола, и всичко става ей така… Мен колата като ме хвърлила и до телеграфен стълб падам и един кон като пада, си удря гръбнака в стълба. Пада и умира и веднага ме затиснал. Повдигат коня и ме измъкват, обаче аз вече съм задушен, главата ми виснала, краката ми виснали и започнали вече разтривки, и заливали ме с вода, и съм оживял. Сле това тръгваме пеш за България, майка ми носела мене. Аз, защото като двегодишен съм играл на едни струпани колелета от каруци и между спиците ми се хванал десният крак… до петата си година не съм можел да вървя и затова, когато бягаме, ме носи майка ми“.

1 2 3

Подобни статии

Top