10,7 % спрямо общия брой раждания са недоносените бебета

1049 са родените бебета в УМБАЛ „Св.Георги” за първите шест месеца на 2014-та година. От тях мъртвородените са седем, а недоносените са 10,7 % спрямо общия брой раждания. Това съобщи за DCTV проф. д-р Мая Кръстева – началник на отделението по неонатология в Университетската болница в Пловдив.

„Конкретна причина за недоносеността на бебетата не може да бъде посочена. По-скоро можем да говорим за комплекс от фактори, в които да ограничим по-важните причини за преждевременните раждания в България – социално-икономическата обстановка и среда, здравословното състояние на бременните и организацията на здравното им обслужване“, коментира проф. Кръстева. По думите й това, което с общи усилия може да бъде променено, са причините свързани със здравословното състояние на жената преди и по време на бременността.

При организацията на наблюдението на бъдещите майки понякога се допускат грешки – не се регистрират отклоненията при бременността и не се вземат мерки за корекция на тези отклонения, а това се отразява зле на детето, посочи проф. Мая Кръстева. По думите й, неонатологията напредна много, използват се високо специализирани технологични методи, които дават възможност за постигане на по-добър ефект при недоносени деца, при които рискът за живота е много голям.

Все още раждането на бебета под 1500 грама е сериозен диагностичен и терапевтичен проблем за неонатолозите – най-трудно се овладява състоянието им, но и най-големи са рисковете за тези деца за по-късните етапи на тяхното развитие. Освен медицински, проблемът с недоносените деца има и социален аспект, тъй като някои от тях развиват хронични заболявания, изискващи много грижи и лечение, което е скъпоструващо, каза още проф. Кръстева.

Подобни статии

Top