107 и 103-годишна оздравяха след COVID-19!

Корнелия Рас се заразила по време на църковна служба, Ада Дзанусо пък твърди, че е изкарала само лека настинка

Жена на 107 години оздравя от новия коронавирус в Нидерландия и вероятно е най-възрастният оцелял от пандемията човек в света, съобщи Ройтерс.

Корнелия Рас се разболяла на 17 март, ден след 107-ия си рожден ден, след като отишла на църква с други хора от дома за възрастни на о-в Хурей Овърфлаке в югозападната част на страната. 40 души, присъствали на службата, се заразили с новия коронавирус. От тях 12 вече са починали.

„Не очаквахме да оцелее – каза племенницата й Маике. – Тя не пие лекарства, ходи добре и всяка вечер коленичи, за да благодари на Бога. Както изглежда, ще продължи да го прави.“

Преди Рас най-възрастният документиран оцелял от новия коронавирус беше 104-годишния американец Бил Лапшис.

Сто и три годишната италианка Ада Дзанусо пък се справила със заболяването от Ковид-19 благодарение на своята вяра и кураж, които били причината и за нейното дълголетие, предава Асошиейтед прес.

Италия, наред със съседна Франция, се гордее с най-големия брой супер-дълголетници на възраст над 100 години. След като апенинската държава регистрира най-много смъртни случаи в резултат на пандемията, примерът на столетниците действа вдъхновяващо на нацията.

„Добре съм, добре съм“, заяви Дзанусо по време на видеоконферетна връзка с Асошиейтед прес от дома за настаняване на възрастни хора „Мария Грация“ в град Лесона, разположен в източната област Пиемонт. Гледам телевизия и чета вестници!“

Възрастната жена носеше предпазна маска, както и лекарката до нея, която се грижи за здравето й от 35 години. Запитана за заболяването й, столетницата отговаря скромно – „Прекарах една настинка“. Лекарката й Карла Фурно Маркезе уточнява, че Дзанусо е била на легло в продължение на една седмица.“Бяхме принудени да я хидратираме, защото тя не се хранеше. Мислехме ,че няма да се справи, защото през цялото време беше малко сънлива и не реагираше. Един ден Ада отвори очи и започна да прави всичко онова, което правеше и преди“.

Столетницата започнала да се изправя и да сяда, а след това успяла и да стане от леглото. Кое и е помогнало? По нейните думи куражът, силата и вярата, като тя смята, че нейната рецепта ще помогне и на много други хора, изпаднали в същото положение.

Подобни статии

Top