1070 нови студенти посреща Медицинският университет в Пловдив

MU-70-g-sgrada

1070 нови студенти ще посрещне Медицинският университет в Пловдив днес. Висшето учебно заведение открива новата академична година в 11.00 часа. Тържествената церемония по откриването ще се състои пред Аудиторния комплекс на университета (бул. Васил Априлов №15А) за всички първокурсници, студенти и техните близки, за преподавателите и служителите на висшето училище.

 

Това е 70-та юбилейна учебна година в академичната история на Пловдивския медицински университет, която висшето училище чества през цялата календарна година. През юбилейната учебна година Медицинският университет – Пловдив ще обучава над 5 000 студенти.

След успешно проведената кандидатстудентска кампания 2015 в Медицинския университет – Пловдив са попълни всички места за обучение по държавна поръчка за специалностите в четирите факултета и Медицинския колеж.

635 първокурсници с прием след средно образование стартират своето редовно обучение в І-ви курс по държавна поръчка. В магистърските програми – 140 са медиците, 100 в специалност „Дентална медицина”, 70 в специалност „Фармация” В бакалавърска степен на факултета по обществено здраве факултет са записани 20 студенти за акушерки и 90 за медицински сестри и 40 в специалност „Управление на здравните грижи“.

В Медицинския колеж са записани общо 205 студенти по осемте професионални специалности за образователна степен “професионален бакалавър”. От тази година стартираха с успешен прием две нови колежански специалности „Медицинска козметика“ и „Инструктор по хранене и безопасност на храните“.

От новоприетите първокурсници: 635 са български граждани по държавна поръчка, 270 – чуждестранни граждани и 80 български студенти – приети срещу заплащане.

Медицински университет – Пловдив ще запише за новата учебна година и 85 студенти след завършена степен на висше образование във Факултета по обществено здраве, където приемът на документи продължава.

Над 1000 са чуждестранните студенти тази година, приети в Медицинския университет.

Отличниците от приемните изпити с максимален бал 36.00 със заповед на Ректора ще бъдат наградени с емблематичните за висшето училище подаръци – медицинска слушалка, лекарска престилка, и по повод 70 годишнината „Алманах: 70 години МУ-Пловдив“, заедно с юбилейната пощенска марка на МУ-Пловдив. Това са: Ванина Иванова Божилова, Екатерина Сивлинова Бабаджанова, Лилия Христова Цветанова – от специалност медицина и Лидия Станиславова Стоянова – специалност „Дентална медицина“.

 

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top