11 български фотографи с отличия от Втория Международен фотосалон

Втори  Международен фотосалон Пловдив 2015 отваря врати в 18.00 часа на 21 май, световният ден на културното многообразие за диалог и развитие на ЮНЕСКО. Тогава ще бъде официалното откриване и връчване на наградите от тазгодишното издание!

В тази културна инициатива, подкрепена от Община Пловдив и включена в Календара на културните събития за 2015г., в петте раздела на фотоконкурса премериха сили, майсторство и класа  285 професионалисти и любители фотографи от 61 държави, от 5 континента с общо постъпили 2994 фотографии. Всеки от фотографите е вложил душа, сърце и разум, за да може със своите кадри да ни предаде настроението на миговете и гледките, които са го провокирали и вдъхновили. В творбите си те са запечатали доста широка гама от импресии, което е напълно логично, отчитайки големия брой националности.

Авторите и техните фотографии ни запознават с лица, животни, сюжети и картини от цял свят и добавят своя колорит, обективност и актуалност в актуалния културен обмен на града ни. Фото конкурса е под патронажа на Международната Федерация за Фотографско Изкуство (International  Federation of Photographic Art (FIAP)) и патронажа на Национално Сдружение Фотографска Академия „Янка Кюркчиева“ (НСФА).

 

Петчленно жури от трима българи и двама чужденци, след журиране по правилата на FIAP избра в пет раздела във финалната селекция, 205 участници от 54 държави с 672 творби, най-добрите от които спечелиха общо 77 награди, които оцениха творбите на 53 фотографи от 25 държави. Всеки участник в салона ще получи безплатно копие от печатен и CD каталог.

Български фотографи спечелиха 1 златен, 1 бронзов медал и 1 почетното поощрение на FIAP, 1 златен медал и 2 поощрителни дипломи на Фотографска академия, почетна диплома на Община Пловдив, 3 поощрителни дипломи от членове на журито и поощрителна диплома на Комитет РОДОЛЮБИЕ.

Наградените български автори са: Александър Иванов, Ангел Ненов, Калин Костов, Минко Михайлов, Николай Желязков, Пламен Кожухаров, Ралица Бялкова, Тодор Личев, Вили Тодорова, Юлий Василев, Златко Латев.

Големите награди за български фотографи са:

В раздел „Отворен – Черно-бяла, монохромна фотография“ е бронзовият медал на FIAP за Пламен Кожухаров и почетното поощрение на FIAP за Ангел Ненов;

В раздел „Моят град“ е златният медал на Фотографска академия за Юлий Василев, който печели и почетната диплома на Община Пловдив.

В раздел „Акт“ е златният медал за Калин Костов.

Най-добре представилия се български фотограф в целия салон с 9 останали фотографии в селекция е Ралица Бялкова, която има и награда за най-добре представил се автор в раздел „Моят град“.

В изложбата, експонирана в галерията на „Дружество на Пловдивските Художници“ на  ул.”Гладстон” 32 в Пловдив, ще можете да разгледате 155 фотографии. Те ще останат там до 16 юни.

Подобни статии

Top