11 търговци на пазар в Пловдив „изгоряха“ при проверка на везните (СНИМКИ)

11 акта съставиха днес служители на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор /ДАМТН/ в Пловдив по време на инспекция на най-младия паазар в града под тепетата – този срещу Първо РУ.  8 от търговците бяха санкционирани заради т.нар. „черни“ везни, които не са разрешени за употреба в ЕС и България. Други трима получиха актове за изтекъл срок на метрологичната проверка, а  в един от случаите липсвала метрологичната пломба, съобщи за DCNEWS Екатерина Павлова, началник на Регионалния отдел „Метрологичен надзор“ за Южна България.

Глобите за нарушителите са от 100 до 300 лева за първо нарушение и от 200 до 500 за второ, уточниха инспекторите.  Преди началото на същинската проверка те огледаха пазара като тайни клиенти и едва след това пристъпиха към явната инспекция.

Тържището в кв. „Кючук Париж“ е частно и съществува от около година и половина. На него работят 20-на търговци. От тях едва трима-четирима се оказаха изрядни. Останалите получиха актове, а някои просто се уплашиха и докато инспекторите проверяваха колегите им, затвориха сергиите си. Марияна Дърварова от Белащица беше първият производител, който изгоря при проверката.

Развали ми се нещо стария кантар и го дадох на поправка. Аз имам български кантар. Но за да работя, трябва да имам нещо да тегля, разстроена бе търговката.

Според Боян Йочков – главен инспектор в ДАМТН, везната на Марияна не е разрешена за употреба в България, както и във всички страни от ЕС.

Тя няма знаци от проверка и няма необходимата маркировка по закона за техническите изисквания към продуктите. Тези везни са предназначени за домашно ползване или технологични нужди. Те лесно могат да бъдат манипулирани, макар че точно на тази везна липсва единствено пломба и стикер, поясни Йочков.

С изтекъл срок на метрологична проверка бе търговецът в съседство, който продаваше зърнени, бобови и екохрани. Според него 90% от колегите му на това тържище били с нередовни везни, тъй като не им стигали средствата и времето, за да подновят регистрациите си в Агенцията. Според инспекторите тази регистрация важи за една година и струва едва 15 лева за 12-те месеца.

Това е един от малкото частни пазари на територията на Пловдив, където се създават предпоставки за подобни манипулации, коментира Екатерина Павлова. По думите й на общинските пазари има доста по-сериозен контрол, поставени са контролни везни, където клиентите могат да проверят теглото на стоката, която са закупили и там рядко се откриват нарушения.

Подобни статии

Top