11 дела образува Административния съд в Пловдив заради изборите

Обжалват се най-вече решенията на общинските избирателни комисии

11 дела са образувани в Административния съд в Пловдив, в резултат на проведените на 27 октомври избори за общински съветници и кметове на територията на област Пловдив. Това съобщиха от пресслужбата на съда. Справката е към 6 ноември, а всички дела са по реда на Изборния кодекс (ИК), уточняват оттам.

1. Първото дело е образувано по жалба на Жана Папазова, която бе кандидат на ДПС за кмет на район „Източен“. Тя оспорва решението на  Общинската избирателна комисия (ОИК) в Пловдив за насрочване на втори тур на изборите за кмет на района и допускане на кандидатите, събрали най-много гласове до участие във втори тур. Делото е прекратено с Определение № 2201/1.11.2019г., тъй като обжалваното решение на ОИК не представлява решение за определяне на резултатите от изборите по смисъла на чл. 459, ал.1 от ИК и не подлежи на съдебен контрол за законосъобразност. Определението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд (ВАС).

2. Жалби в съда са подали също Айри Мурад – кандидат за общински съветник от ДПС, както и Мариана Алексиева – кандидат за общински съветник от  БСП  против решението на  ОИК – Пловдив за избиране на общински съветници. С Определение № 2242/06.11.2019г., делото е прекратено, поради неизпълнение на констатирани от съда нередовности от страна на жалбоподателите в указания им за това срок.

3. По искане на Ангел Милянчев, Иван Драмалиев, Николай Раднев, Димитър Сотиров, Пламен Гошев и  Андон Андонов също е образувано дело против решение на ОИК – Куклен. По делото е указано на шестимата да изготвят жалба, съобразно разпоредбите на чл. 150 от АПК и на чл. 459, ал. 1 от ИК;

4. Жалба в Административния съд е подал Никола Пингелов – председател на  ВМРО – БНД  и Иван Якимджийски – кандидат за общински съветник от Коалиция „Движение ЗАЕДНО за промяна“ против решение на ОИК – Сопот за избор на общински съветници. Делото е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание на 11.11.2019 г.

5. Образувано е дело, в резултат на оспорване на Катя Попова, в качеството й на общински ръководител  на ПП „ГЕРБ“, в местните избори 2019 г. за кмет на Община Първомай срещу решението на ОИК – Първомай, с което се допуска до участие във втори тур за избор за кмет на Община Първомай. Делото е прекратено с Определение № 2228/05.11.2019г., тъй като обжалваното решение на ОИК не представлява решение за определяне на резултатите от изборите по смисъла на чл. 459, ал.1 от ИК и не подлежи на съдебен контрол за законосъобразност. Определението подлежи на обжалване пред ВАС.

1 2

Подобни статии

Top