1,1 млн.лв. източени от НЗОК от пловдивски аптечен бос

Николай Александров имал десетина аптеки, включително и в Асеновград

Пловдивският аптечен бос Николай Александров е сред арестуваните при вчерашната акция на Окръжната прокуратура в Пловдив. Това стана ясно след брифинг в прокуратурата, на който бяха изнесени  подробности за престъпната схема, с която от здравната каса са източени 1 млн. и 100 хил. лева за период от една година.

Само за последния месец замесените в същата схема са „усвоили“ на два пъти общо 178 хиляди лева, като за това арестуваните директор на дирекция и служител в РЗОК – д-р Иван Деспотов и Влади Манев, са прибрали общо 50 хил. лв. подкуп.

Арестуваните за наглото източване на пари чрез фиктивни рецепти и протоколи за скъпоструващи лекарства, с които се лекуват най-вече хепатитноболни, първоначално са били шестима. Сред тях освен основните участници в престъпната схема, са били служител на касата и един фармацевт, привлечени в момента като свидетели по досъдебното производство.

Зрелищен арест на държавни служители в Пловдив (СНИМКА)

В ареста за 72 часа с прокурорско постановление са собственикът на десетина аптеки в областта Николай Александров, подставено лице с фамилия Лютинов и двамата служители на касата. Предстои да бъде внесено искане в съда за постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ срещу тях.

Срещу четиримата задържани са повдигнати две обвинения

– за документна измама чрез изготвяне на документи с невярно съдържание (фиктивни протоколи и рецепти за лекарства) и за подкуп в размер на 50 хиляди лева, като едните са обвинени в подбудителство и помагачество, а другите във вземане на подкуп и помагачество, съобщи наблюдаващият случая прокурор Галин Гаврилов

Схемата, по която са действали арестуваните е следната:

Преди година аптечният бос Александров, отишъл при директора на дирекция ДКИМДПА в РЗОК Пловдив д-р Иван Деспотов и му предложил начин системно да бъдат източвани средства от бюджета на касата. За целта д-р Деспотов подсигурил личните данни на пациенти, които всеки месец вземали от аптеките скъпоструващи животоподдържащи лекарства най-вече за лечение на хепатит, като само един медикамент струвал между 25 и 35 хиляди лева за курс от един месец. На практика пациентите си вземали лекарствата, но с техните лични данни се правели фиктивни протоколи и рецепти, които се подписвали с електронния подпис на реален магистър-фармацевт и се представяли за втори път в РЗОК.

Един от арестуваните от РЗОК-Пловдив – шеф на дирекция

За да се случи това Николай Александров открил социално слаб пациент  с тежко заболяване, на чието име и с чието съгласие прехвърлил последователно три свои търговски дружества. Всяко от тези дружества „разкривало“ аптека-фантом в Пловдив на адреси, на които имало помещения, но на практика нямало аптеки. В тези фантомни аптеки били назначавани реални магистър-фармацевти, които обаче не ходели на работа, а само подписвали с електронния си подпис протоколите и рецептите. Един от тях е привлечен като свидетел по досъдебното производство.

1 2

Подобни статии

Top