11 октомври – Международен ден на момичетата - DC news

11 октомври – Международен ден на момичетата

Денят се отбелязва за първи път през 2012 година

Във фокуса на днешния празник са не момичетата, разбирано като млади представителки на жените, а децата-момичета или момиченцата.

Денят се отбелязва за първи път през 2012 година. С инициативата на Турция, Канада и Перу 11 октомври бе провъзгласен за „Световен ден на момичетата” от Генералната Асамблея на ООН. Тогава УНИЦЕФ и партньорски организации обединяват усилия, за да сложат край на детския брак – фундаментално нарушение на човешките права, което оказва влияние върху всички аспекти от живота на момичетата.

Целта на този ден е да се предотврати дискриминацията спрямо момичетата и да се гарантира пълното и ефективното им възползване от правата на човека.

Правата на децата от женски пол в много страни по света са нарушени – те остават извън образователната система и често са принудени да сключват ранни бракове.

Това важи в много малка степен за България – ранните бракове в ромските общности намаляват сериозно през последните години.

Един ден на момиченцето има своето значение и в страна като нашата, която е извън третия свят, защото към женския пол все още има сериозни предубеждения, а малките момичета научават какво е да си жена, учат своята роля на жени, своята женска идентичност именно докато са деца.

Докладът на УНИЦЕФ обаче поставя в сянка празника. Ето и някои от красноречивите статистически данни:

Днес в света живеят 1,1 милиарда момичета като 62 милиона от тях не ходят на училище.

Всяко 7 момиче на възраст между 15 и 19 годишна възраст е омъжвано насила. Ежедневно се омъжват 47 хиляди и 700 момичета на възраст под 18 години.

На всеки 10 минути умира по едно момиче в резултат на насилие.

Снимка: Pixabay
Top