11 септември: 17 години от кървавите атентати

Атаките на 11-и септември доведоха до войни, които не са затихнали и до днес

Американците, а също и целият свят си спомнят днес за жертвите на най-големите в съвременната американска история терористични атентати. В Съединените щати отбелязват 17 години от атаките срещу Световния търговски център. Близо 3000 души загинаха на 11 септември 2001-а година в Ню Йорк, Вашингтон и щата Пенсилвания.  Тогава последователи на „Ал Кайда“ отвлякоха 4 самолета.

Две от похитените машини се врязаха в двата небостъргача на Световния търговски център в Ню Йорк. Третата машина се вряза в Пентагона във Вашингтон, а четвъртата се разби край град Шанксвил в щата Пенсилвания след бунт на пътниците на борда. Предполага се, че тя е трябвало да бъде насочена или към Конгреса, или към Белия дом във Вашингтон.

Атаките на 11-и септември доведоха до войни, които не са затихнали и до днес. И промениха напълно усещането за сигурност на американците в собствената им страна. За много американци това е ден, в който си спомнят загиналите си близки и роднини.

На 11 септември 2011 г. на мястото на кулите е открит Национален мемориал и музей на 11 септември. Непосредствено до мемориала през 2013 г. е завършен Световният търговски център 1 (Кулата на свободата). Пентагонът е възстановен в рамките на една година и до сградата е изграден мемориал през 2008 г. На мястото на катастрофиралия четвърти самолет през 2009 г. започва изграждане на постоянен мемориал.

Подобни статии

Top