110 деца без място в детска градина в поредното класиране

42 3-годишни деца са класирани в поредния тур за детските градини в Пловдив, съобщиха от общината. Резултатите от класирането на 28 август 2014 г. вече са публикувани в детските заведения и родителите на децата, кандидатстващи за прием, са уведомени за тях.

152 деца са кандидатствали за първа възрастова група при обявени 141 свободни места. Много от тях не са класирани, тъй като родителите са заявили желание за детски заведения без свободни места.

Важно за родителите на все още неприетите деца е да се ориентират за следващото класиране към районите, в които има свободни места и имат шанс за прием, съобщават от общината. Вече са запълнени всички места за първа група за 2014/2015 учебна година в районите „Южен“, „Северен“ и „Централен“.

От общината препоръчват на родителите да изчакват датата на обявяване свободни места и да изберат детски градини в районите със свободни места, защото предстои редуциране на групи в детските заведения, за които няма достатъчно класирани деца. Така след началото на учебната година свободните места ще бъдат значително по-малко. Все още по-голям брой свободни места за родените през 2011 г. деца има в районите „Западен”, „Тракия” и „Източен”.

От кандидатстващите за яслена група на класирането на 28 август 583 деца вече са класирани 492 деца. От обявените 759 места, 267 все още не са заети. Предстои обявяването на доста бройки за най-малките и на следващите класирания, тъй като 3-годишните ще постъпят в детските градини и ще освободят заетите от тях места в яслите.

Следващото класиране е на 16 септември, а свободните места за него ще бъдат обявени на 8 септември. То ще е ден след началото на учебната 2014/2015 г., а до края на календарната година предстоят още пет месечни текущи класирания.

От общината припомнят, че децата, родени през 2008 и 2009 година, които подлежат на задължителна предучилищна подготовка, могат да ползват полудневни и целодневни групи в училищата. Такива целодневни групи се разкриват тазигодина в СОУ „Хр. Г. Данов“ – район „Северен“, СОУ „К. Величков“ – район „Южен“, ОУ „К. Честеменски“ – район „Централен“ и ОУ „В. Левски“ – район „Източен“. В тях все още има свободни места и приемът не е обвързан с електронната система, а е на място в училищата.

Интересът на родителите към тези групи е породен от създадените условия, отговарящи на всички изисквания, осигурените храна и следобеден сън и липсата на такса за обучение. Специалистите считат, че със записването на децата в подготвителните групи в училищата ще бъде реализиран по-плавен и безпроблемен преход към обучението в първи клас за малчуганите.

 

Подобни статии

Top