1100 подписа за ремонт на пътя към манастира „Св. Петка Мулдавска“

път мулдавски манастир

Подписка с повече от 1 100 подписа в нея събраха жителите на Асеновград за ремонт на пътя до манастира „Св. Петка Мулдавска“. Отсечката, която е дълга около 1700 метра, е в окаяно състояние повече от 5 години, а до манастира може да се отиде само с високопроходим автомобил или пеша. Проливните дъждове през изминалите години допълнително са изровили горския участък от пътя, който вече е почти непроходим и за джипове, а камионите отказват да прекарват строителни материали за възстановяването на изгорялото през 2010-а година крило на обителта.

Това не е първата подписка за ремонт на пътя. В началото на 2014-та година асеновградчани събраха над 4000 подписа, които бяха внесени в общината. Оттам дори заложиха 425 хиляди лева за реконструкция в тогавашния бюджет. Ремонт обаче не бе извършен.

Сега, в поредната подобна инициатива, се включиха млади и стари, поясни игуменката на манастира майка Юлита. Тя бе поставена в храма на обителта и на няколко места в Асеновград.

Подписката, заедно с петиция за възстановяване на отсечката, вече е внесена в общината. Целта й е да напомни на съветниците от новия Общински съвет да предвидят средства в бюджета за догодина. Самият бюджет ще бъде обсъден в понеделник.

Така светата обител, която е паметник на културата от национално значение,  ще може да стане по-достъпна за асеновградчани.

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top