1106 нарушения при полицейска акция в Пловдивско, два подкупа предложени на полицаи

3 289 водачи и превозни средства са проверени през празничните дни в Пловдивско.

Установени са 1 106 нарушения, съобщиха от полицията.  17 от водачите са извършили криминални престъпления, шофирайки след употреба на алкохол и наркотици.

В два от случаите униформени служители на ОД на МВР Пловдив са отказали подкуп, предложен от водачи, които с действието си са целели да избегнат отговорността си пред закона.

Камери, патрулки и пътни полицаи контролират всички пътни артерии за празниците. С цел недопускането на инциденти и инспекция на дисциплинираността на водачите, полицейският състав на пловдивската дирекция следеше за скорост, рисково шофиране и водачи, управляващи МПС под въздействието на алкохол и наркотици, както и седнали зад волана неправоспособни лица.

За времето от 08.00 часа на 1-ви май до 04.00 часа на 2 май с цел установяване на нарушения, пряко влияещи върху пътнотранспортния травматизъм са проверени 1 505 МПС и 1784 лица. Униформените служители на областната дирекция са установили 1 106 нарушения. 19 от проверените водачи са с отнети книжки, а дерегистрираните автомобили са 33. За установените административни нарушения са съставени 238 акта, а наложените глоби по фиш са 259 броя.

15 са водачите, които са шофирали след употреба на алкохол.

В 5 от случаите техническото средство е отчело над 1.2 промила. Други двама шофьори са се намирали под въздействие на наркотични вещества към момента на проверките на пътя, а трима са отказалите да бъдат тествани за употреба на алкохол и наркотици.

139 от проверените водачите са били без поставен обезопасителен колан или защитна каска, за което е взето административно отношение. 14 са неправоспособните водачи, които въпреки, че нямат право да шофират, са нарушили закона, рискувайки с поведението си живота и здравето и на останалите участници в движението. 15 са били превозните средства, чиито водачи не са се съобразили със задължителното условие автомобила им да има застраховка гражданска отговорност, а в 66 случая са констатирани технически неизправности по проверените превозни средства.

С нередовни пътни документи са били 126 лица. Само 9 са случаите, в които водачи са използвали мобилен телефон по време на управление, игнорирайки възможността да попаднат в рискова ситуация, породена от тяхното поведение зад волана. Четирима водачи са си позволили да се придвижват със спрени от движение МПС. За неправилно движение по пътното платно са санкционирани 12 от шофиралите, а за други нарушения по Закона за движение по пътищата – 135.

По време на проверките са заснети и 527 нарушения на скоростните режими. Връчените електронни фишове на водачи и пътници са 67 броя, а общата им стойност възлиза на 5 450 лв., което показва, че нарушителите са свикнали да отлагат плащането на своите глоби.

Подобни статии

Top