116 години от рождението на Никола Щерев – Старика

Старика е автор на победния гол срещу Левски за първата титла на Ботев, родоначалник на ДЮШ, учител, треньор и ръководител

На днешната дата преди 116 години е родена легендата на Ботев (Пловдив) Никола Щерев – Старика. Той се присъединява към Ботев през 1917-а година и оставя след себе си ярка следа в развитието и успехите на клуба.

Никола Щерев е родоначалник на детско-юношеската школа на клуба, капитана и автор на победния гол срещу Левски в София през 1929-а година, благодарение на който Ботев става за първи път шампион в своята история.

След това Старика е дългогодишен треньор и ръководител в клуба, като внедява и утвърждава редица спортове при „жълто-черните“. Той издига клубния имидж сред останалите спортни организации в Пловдив, както и в цялата страна, благодарение и на дейността си като неизменна част от ръководителите на Тракийската спортна федерация и Пловдивската спортна област.

Значимостта на Старика за Ботев можем да почувстваме и разберем, обръщайки поглед назад към историята.

Ето какво казва за него бележитият Недко Каблешков, почетен член на клуба, в речта си от 5 юни 1932 година, произнесена по случай 20-годишнината от основаването на Ботев:

„Хвала и чест вам, мили играчи, младежи, спортисти, скъп залог за по-радостни дни и по-светли бъднини на Родината. Радвайте се и веселете за добре изминатите 20 години на дружеството ви, като гледате как то е закрепнало и е заслужило доверието и почестите на добрите граждани, на спортни и други дружества и организации.

Весели се и тържествувай и ти Никола Щерев, защото днес се дава правилна преценка на твоя 15-годишен непрекъснат, усилен труд над дружественото знаме, като заслужено те назовават спортист-възпитател и ти поднасят поздравления, дарове и знакове за отличия тия, които ценят и уреждат спорта у нас и тия, що милеят за здравето на нашата младеж.

Ура! Да пребъде на веки спортният клуб „Христо Ботев“; да живеят милите, млади негови спортисти; да живее и спортиста-учител Никола Щерев, на многая лета!“

Подобни статии

Top