12 години и 8 месеца затвор за ревнивец, застрелял жена си

Пловдивският окръжен съд осъди 58-годишният Юмер Юмер на 12 години и 8 месеца затвор при първоначален строг режим за убийството на 43-годишната му съпруга Сейдегюл с българско име Роза. Юмер застрелял жената с ловна пушка в землището на хисарското село Мало Крушево през април миналата година.

Сейдегюл и Юмер имали дългогодишен брак и двама синове. Мъжът болезнено ревнувал съпругата си и я подозирал в изневери. От 2013 г. двамата работели като овчари в село Мало Крушево при фермера Васил Илиев. Юмер се съмнявал, че жена му имала връзка с мъж от стопанството. В началото на 2015 г. двамата се разделили – съпругата се прибрала в родното си място в Силистренско, а Юмер заминал за пазарджишкото село Цар Асен. Месец по-късно той се обадил на Сейдегюл и поискал тя да се върне при него. Казал й, че в противен случай ще се обеси, защото бил изпаднал в депресия. Мъжът се депресирал, тъй като двамата му сина претърпели катастрофи наскоро и едва се отървали, обясни той в съдебната зала. Затова Юмер бил на хапчета и не разсъждавал трезво.  58-годишният мъж дори приготвил въже в обора, за да се беси, но единият от синовете му го видял и му попречил да стори замисленото.

Юмер често се обаждал и в стопанството в Мало Крушево, за да разбере дали Сейдегюл се е върнала. В началото на април 2015 г. разбрал, че тя отново е започнала работа при Васил Илиев.

На 15 април ревнивецът взел ловната си пушка, запасил се с патрони за едър дивеч и наел шофьор да го закара до Мало Крушево. Той подозирал съпругата си в изневяра, тъй като тя му казала, че ще иде да види майката на Васил във фермата, но вместо това той ги заварил заедно. Юмер видял как жена му целунала фермера в обора. Промъкнал се през храстите, съборил я на земята и започнал да я рита. Васил подал сигнал на тел. 112 и се опитал да се намеси и да я защити, но разбеснелият се мъж го заплашил с насочена пушка. След това ревнивецът се прицелил в корема на съпругата си и стрелял. Тя паднала на земята, а той я прострелял втори път в гърдите. Сейдегюл починала на място от огнестрелните рани.

От мъка Юмер направил опит да се самоубие, причинил си две тежки наранявания и бил изпратен за лечение в болница. Пред съда той се призна за виновен и обясни, че не разсъждавал трезво. Мъжът се разплака в съда, нареждайки: „Много съжалявам, по-добре аз да бях умрял, тя да беше жива. Обаче аз бях сигурен, че са любовници. Видях ги да се целуват в обора.“

Според прокурора по делото Тодор Попов обаче, убийството е било умишлено, тъй като е било добре обмислено. Юмер се е подготвил, взел пушката и бинокъл и явно бил намислил да застреля жена си.

Делото бе разгледано по съкратената процедура, но въпреки това държавният обвинител поиска максималното възможно наказание. Тъй като при този вид съкратено съдебно производство присъдата се намалява с една трета, магистратът настоя за 20 или 30 години затвор за ревнивия съпруг.

След редуциране на наказанието обаче съдът наложи 12 години и 8 месеца при първоначален строг режим. Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Пловдивския апелативен съд.

Подобни статии

Top