12 нарушения на пътя имал шофьора-убиец от бул. „Руски“ (СНИМКИ И ВИДЕО)

Семейството на 26-годишния Любомир Трайков, причинил с аудито си зверската катастрофа на бул. „Руски“, при която загинаха шофьорът на другия автомобил Атанас Ламджиев и Виолета Стоянова, а млада жена и млад мъж /Полина Караиванова и Димитър Танов/ са в тежко състояние в болницата, е организирало кръводарителска кампания в подкрепа на ранените при инцидента. Това съобщи в съдебната зала единият от адвокатите, които представляваха младежа -адвокат Василев. Семейството на Трайков е платило и погребението на загиналия шофьор на пежото Атанас Ламджиев.

Любомир бе доведен в съдебната зала с белезници и качулка на главата. Още в началото на съдебното заседание за мярката, защитниците му настояха той да не бъде сниман и медиите да бъдат изведени от залата. Мотивът на юристите бе, че в медийното пространство са били изразени негативни изявления срещу младия мъж и заради това е неудачно да се изнасят в медиите факти по делото.

Съдията по делото обаче отхвърли мотивите на юристите, на които прокурорът Дилян Пинчев не възрази и остави журналистите в залата, в която бяха двайсетина от служителите на транспортната  фирма на баща му.

В съдебната зала държавният обвинител отново припомни как е станала катастрофата.

Двама загинаха при тежка катастрофа в Пловдив

Пинчев поясни, че има свидетел, който е разказал, че във фаталната нощ – 18 ноември, е шофирал пред аудито на Любомир и по бул. „6-ти септември“ е бил настигнат от него, а впоследствие е бил изпреварен от скъпата кола на бул. „Руски“. По думите на Диян Ганев, самият той е шофирал с 40 км/ч., а аудито, собственост на семейнат фирма, се е движело с доста по-висока скорост и дори не е намалило на кръстовището с ул. „Данаил Николаев“. В показанията си пред разследващите Трайков също обяснил, че е карал поне с 60-70 км/ч., а може и по-бързо. Той е пояснил, че не е успял да реагира при вида на завиващото Пежо и дори не е натиснал спирачки. Експерти от автосервиз, поддържащ автомобили „Ауди“ са обяснили, че ускоряването на такъв автомобил от е за 5,3 сек, а за 70-80 м той би достигнал 100 км/ч. Според прокурора разстоянието от кръстовището на булевардите „Руски“ и „6-ти септември“, до мястото на инцидента било 200 м.

По думите на обвинителя химическата експертиза е показала, че в кръвта на Любомир има 0,67 промила алкохол. Прокурор Пинчев допълни, че поведението на Любомир като шофьор показвало пълно пренебрежение към Закона за движение по пътищата. Справка в КАТ показала, че той има 12 нарушения на пътя, от които 7 пъти е глобяван по административен ред, има също 5 глоби по фиш и от всички тези нарушения пет са за шофиране с превишена скорост. Прокурорът настоя, че има опасност младежът да се укрие, както и да извърши друго престъпление по непредпазливост и поиска най-тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража“.

От своя страна единият от защитниците на Трайков – адвокат Василев, бе категоричен, че ако е искал да се укрие, досега е можел да го направи, още повече, че е бил задържан на 19 ноември – повече от денонощие, след инцидента.

Другият адвокат на Любомир – Павел Михайлов заяви, че познава Любомир от дете. Според него той бил добро дете, изявен ученик с дарби в областта на IT-технологиите. Учел „Бизнес и информационни технологии“ в Пловдивския университет и бил зам.-директор на бащината си фирма, като ръководел над 200 души. Освен всичко друго младият мъж ръководел цялата работа в транспортната фирма, отговарял за IТ-технологиите и компютрите, счетоводството, регистрирането на транспортните средства, както и ако има проблеми в дружеството. „Ако не си върши работата, може тези 200 души персонал“ да станат уязвими“, поясни в съдебната зала адвокатът.

Двамата юристи настояха за по-лека мярка, същото поиска и младият мъж в последните си думи. В коридора пред медиите, той заяви, че съжалява.

Определението на съда се очаква всеки момент.

Обвиниха шофьора, причинил катастрофата на „Руски“

Подобни статии

Top