12 нови серопозитивни регистрирани в Пловдив

12 нови серопозитивни регистрирани в Пловдив

113 са новорегистрираните случаи на серопозитивни у нас през първите 5 месеца на 2014 година. 12 от тях са граждани на Пловдив, съобщиха  от Регионалната здравна инспекция. Възрастовата граница е от 15 до 45 години, като инфектираните са предимно мъже. Подвижна лаборатория за безплатно изследване пристигна днес в Пловдив и беше разположена в жилищен район „Тракия“. За 11-та поредна година Министерство на здравеопазването организира национална лятна кампания за безплатно, доброволно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ и СПИН с мобилни медицински кабинети.

През последните години се наблюдава една тенденция. Преди десетина години имаше най-голям процент регистрирани инжекционно употребяващи наркотици, докато към момента техният процент е около 10, коментира психологът Величка Начева.

Бързият тест се прави с капка кръв от пръста на тествания, а резултатите са готови след 15-20 минути.

По-голямата част от новоинфектираните с ХИВ са концентрирани в големите градски райони като София – 58 души, Пловдив – 12, Пазарджик и Стара Загора – по 6, Бургас и Варна – по трима. Близо 27% са млади хора под 29 години.

На 19 август кабинетът ще бъде в Асеновград, а на 26-ти ще се върне отново в Пловдив, преди да продължи да обхожда селищата от областта.

 

Подобни статии

Top