12 години затвор за майката, задушила детето си с чорапче

Гергана удряла малката Анка и натъпкала чорап в устата й

12 години при първоначален строг режим ще лежи в затвора майката, задушила 2-годишното си дете с чорапче в Стамболийски. Окръжният съд в Пловдив осъди днес по бързата процедура 19-годишната Гергана Благоева, която уби малката Анка. по особено жесток начин.

Убитото от майка си дете в Стамболийски – малтретирано (СНИМКИ И ВИДЕО)

Убийството бе извършено от младата майка на 16 юли 2017 година. Според разследващите, Гергана удряла детето с ръце и го тръшнала в земята, опитвала се да го души и натъпкала чорапче в устата му, в опит да го накара да спре да плаче и повръща.

Синини по телцето на задушената с чорап 2-годишна Анка

Според адвоката на Гергана Стоимен Гърбев тя е била в особено психическо състояние. Три месеца преди тежкото престъпление младата жена навършила 18 години и била много объркана. По думите на юриста тя е имала тежко детство при разведени родители, които я „оженили“ съвсем млада за Янко Симеонов, с когото живеела на семейни начала.  Освен Анка тя имала още едно дете на годинка,  което в момента е дадено на приемни родители за отглеждане. Тежкото психично състояние на Гергана било доказано от съдебно-психиатричната експертиза по делото, категоричен беше адвокатът. Затова той настоя съдът да даде минималното наказание, предвидено в Наказателния кодекс за такова престъпление, а именно 15 години затвор.

Прокурорът по делото Тодор Павлов пък поиска 20-годишна присъда.

Пред съда Гергана заяви, че съжалява за стореното и иска по-леко наказание.

След кратък размисъл, петчленният съдийски състав отсъди 18 години затвор за Гергана. След редукцията от една трета заради съкратеното съдебно следствие, размерът на наказанието бе намален на 12 години при първоначален строг режим.

Окончателно оставиха зад решетките майката, убила детето си

Ще обмислим дали да обжалваме присъдата, посочи адвокатът на Гергана. Прокурорът пък каза, че няма да протестира наказанието и призна, че когато отиде в затвора, младата жена може да бъде освободена заради добро поведение, след като излежи половината от 12-те й отсъдени години.

Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Апелативния съд.

Подобни статии

Top