12 неща, които не знаеш за първите дни от майчинството

Всяка жена има своя представа за това как изглеждат бременността и майчинството, и вина за това имат най-вече филмите, книгите и подочутите разговори между майки. После решаваш да прочетеш малко повече сериозна литература по въпроса или ти самата ставаш майка и виждаш, че нещата не стоят точно така, както си си ги представяла. Това е така, защото повечето пъти никой не ти казва тези няколко неща.

Предлага ме ви списък от 12 неща, които никой не ви казва за първите ви дни като майка – изготвен от Dama.bg

1. Ще кървиш през първите няколко седмици

Вероятно си представяш, че ще изпитваш някаква болка в тази област, но в представите ти всичко излиза заедно с бебето. Е, да, ама не. През първите няколко седмици ще се „радваш“ на тежка форма на менструален цикъл, така че зареди с много и големи превръзки.

2. Все още ще изглеждаш бременна

Вероятно на повечето жени им действа като шок, когато родят 3-килограмовото си дете и пак изглеждат бременни, но да кажем в 6-ия месец. Истината е, че коремната област не се свива веднага след раждането, защото на матката ú трябва време, за да си върне предишния размер. Това е напълно нормално, въпреки купищата снимки на фитнес модели и звезди, които изглеждат стройни, слаби и с плочки веднага след раждането.

3. Кърменето не е интуитивно

Ами да, просто слагаш бебето на гърдите си, то засмуква едната ти гърда и сладкият нектар на живота преминава от теб в бебето ти и всичко е толкова лесно! Не. И за това си трябва практика. Но ако изпитваш болка и след първите няколко дни, е добре да се консултираш с лекар, защото може да имаш запушен канал или мастит.

4. Кърменето също води до повишен апетит

Повечето от нас са си мислели, че бременността повишава апетита и просто ти се иска да изядеш всичко. Оказва се, че не само че не искаш да изядеш всичко, но повечето ти любими неща може да не ти понасят и сериозно да дразнят чувствителното ти обоняние. Но това е друга тема, въпросът е, че повишеният апетит (ако въобще имаш такъв) не си отива с раждането, много често жените усещат огромен глад и докато кърмят.

5. Повиването е истински кошмар!

На теория завиването на бебе в едно одеяло звучи като не чак толкова сложна задача. Като да си завиеш един дюнер или бурито, но проблемът е, че плънката на дюнера обикновено не мърда, няма четири шаващи крайника, не врещи и няма амбиции да се явява в танцувално шоу. Да прибавим към всичко това и факта че обикновено си недоспала, докато извършващ този повиващ ритуал. Все пак накрая ще се справиш. И след известно време (което ще ти се стори като няколко секунди) бебето ти, което още не вижда по-далеч от носа си, се оказва майстор на бягствата от „затвора“ и съвсем скоро ще избяга от оковите на пелените си. На теб не ти остава нищо друго освен пак да се подложиш на същото мъчение.

6. Ще има моменти, в които ще ти липсва животът преди появата на бебето

Повечето майки стават такива с огромно желание и по план, но никой не е застрахован от такива мисли. Те обикновено се появяват седмица-две, след като си се прибрала у дома с новороденото. Зърната ти са огромни и подути и от тях постоянно тече кърма. Опитваш се да правиш някакви упражнения, но кой има воля за такива неща, когато не си спала нормално от дни, а сутрешната ти аларма се е преобразила в писъците на детето ти, които звънтят през цялата нощ. Тогава осъзнаваш – ето, това е животът ми. Не можеш да върнеш бебето в магазина, не можеш да го подариш като ненужно бижу и не можеш да го изхвърлиш като капризно растение, за което нямаш нерви да се грижиш. Всичко това е плашещо и изтощително. Не се срамувай от това, че понякога ти идва в повече и си мечтаеш за дните, в които нямаше дете.

1 2

Подобни статии

Top