12 нови случая на коронавирус в област Пловдив, 9 са от Брестовица

Случаите в селото станаха 22, другите заразени са от Пловдив и друго населено място

9 от съобщените от Националния оперативен щаб нови 12 случаи на COVID-19 са в село Брестовица, община Родопи. Между тях има и три деца – на 9 и 10 години, без симптоми.

Сред новите случаи има един пациент, настанен в Инфекциозна клиника на УМБАЛ “Свети Георги“ в Пловдив. Останалите са под карантина в домашни условия. По данни на шефа на щаба за борба с коронавируса в Община Родопи Владимир Маринов обаче, в болница са настанени трима души. Останалите, които са под карантина, са безсимптомни.

Всички тествани до момента и дали положителни резултати са контактни на първите установени с коронавирус жители на селото. Това съобщи по данни на РЗИ областният управител и председател на Областния кризисен щаб Дани Каназирева. По думите й така се затваря кръгът на заразени в двете семейства, живеещи в 4 къщи в квартала, като същевременно са изследвани максимален брой от членовете на фамилиите. Към днешна дата общо установените с COVID-19 в населеното място вече са 22-ма.

На този етап всички изследвания на контактните лица са направени и не се чакат повече резултати. Взети и изследвани са общо 85 проби. „Поради тази причина няма нужда да се затваря цялото село и да се всява допълнителна паника сред останалите жители. Ограничителните мерки от страна на МВР остават в сила 14 дни“, колкото е и срока на карантината, коментира Каназирева. Тя уточни, че решението е взето след разговор с директора на РЗИ д-р Ваня Манчева и директора на ОДМВР – Пловдив старши комисар Йордан Рогачев.

1 2

Подобни статии

Top