12 общности откриват етно панаира в Пловдив

Християни, мюсюлмани и юдеи заедно с послание за мир от Европейската столица на културата

Какъв е бил вкусът на десерта от Tайната вечеря, защо древногръцка комедия отпреди 2 300 години е все още актуална, и какви са тайните на главния готвач на руския посланик, ще разберем по време на панаира „Етно кухня на колела“ от 17 до 19 май в Пловдив.

Етно музика, танци, театър и опера ще могат да гледат гости от страната и чужбина по време на етно панаира, на който представители на 3 религии от 12 общности канят всички в Пловдив този уикенд.

Тази година, в която Пловдив е Европейска столица на културата, всички те излизат с общо послание за мирно съжителство, взаимно уважение  и толерантност между различните народности и вероизповедания.

Откритите площи пред Джумая джамия в историческия център на града ще се превърнат в голяма сцена за участниците в третото издание на съвместния фестивал „Етно кухня на колела“, който се открива в късния следобед на 17 май (петък) и ще продължи 3 дни. В събитието се включват и доброволци от младежките организации на всички етноси.

В първата вечер на панаира, която ще се проведе под мотото „Заедно на трапезата“, ще участват представители на турската, руската, еврейската, арменската, италианската, френската общност, както и татари, каракачани, чехи и словаци.

Посетителите ще могат да опитат каракачанска баница с щир, арменска семейна баница с кайма, татарски беляши, известните чешки меденки „перник“ по рецепта от 15 век. и много други специалитети, между които и френското национално ястие „Парт фламбе“, както и знаменитата италианска закуска „Оливе асколане“.

1 2 3

Top