12 от конфискуваните бойни питбули починали от инфаркти и инсулти в пловдивския приют

Животните бяха оставени на държавата след края на делото срещу бившите им собственици

12 от питбулите, които бяха конфискувани в полза на държавата, след делото срещу бившите им собственици за това, че са ги използвали при незаконни кучешки боеве, са умрели в общинския приют в Пловдив. Това съобщи пред bTV шефът на ОП „Зооветеринарен комплекс“ Георги Божев. Животните са престояли три години там, а в момента, след като делото е приключило с осъдителна присъда, не е ясно какво ще стане тях, а институциите си ги прехвърлят.

Питбулите, използвани за боеве край Пловдив, стават собственост на държавата

Припомняме, че в приюта бяха настанени общо 50 животни, от които вече са починали 12. Сега те са собственост на Агенцията по храните. Според д-р Камен Янков, шеф на ОДБХ-Пловдив, подобно нещо е прецедент, тъй като се случва за първи път. Той посочи, че БАБХ не разполага с пари, нито с приют, където кучетата да бъдат гледани.

„Ние нямаме такива права, а в закона е прието, че безстопанствени, неидентифицирани животни се изземват в полза на държавата. Но ние нямаме къде да ги настаним, нито имаме пари за храна. Нямаме и стопани, при които те да бъдат настанени“, обясни д-р Янков.

Собственици на питбули на съд, отглеждали ги за кървав бой

Според шефа на Зооветеринарния комплекс Георги Божев, когато животните са били оставени в приюта, най-малките са били на 10 дни, а най-възрастните, нико не е знаел на каква възраст са. Кучетата са били третирани с доста забранени анаболи и ветеринарно-медицински препарати. В хода на делото срещу бившите им собственици съдът назначи за всяко починало куче съдебно-медицинска експертиза, за да се разберат причините за смъртта. В повечето случай се оказало, че животните са умрели заради инфаркти и инсулти, най-вероятно именно поради използваните забранени препарати и стимуланти спрямо тях, за да са по-добри бойци на арената.

„Всички разходи за отглеждането на животните са за сметка на община Пловдив. Създаваме някаква практика на територията на България. За първи път трябва да намерим правилното решение, за да не попаднат тези питбули в лоши ръце“, посочи Божев.

180 хил. лева е издръжката на арестуваните питбули досега (СНИМКИ)

Другата седмица предстои среща с неправителствени организации, на която да се реши съдбата на животните.

Подобни статии

Top