12 работници от нелегалната фабрика за цигари в Труд – с присъди

Разследването срещу организаторите на производството продължава

Специализираният наказателен съд наложи наказания на 12 от работниците в разкритата през юли 2019 г. нелегална фабрика за цигари в пловдивското село Труд, след като одобри сключените от тях споразумения с прокуратурата.

11-те от нелегалната фабрика с цигари край Труд остават зад решетките

Четирима от обвинените по делото българи, които се признаха за виновни, получиха ефективни присъди, съответно на 1 година, 1 година и 2 месеца, а двама – по 1 година и 3 месеца „Лишаване от свобода“ при първоначален общ режим. Те са заемали най-ниските нива в йерархията на престъпната група – пазач, доставчик на храна за работниците, както и техническа поддръжка на помещенията.

Осемте наети в производството чужденци – седем украинци и един молдовец, също се признаха за виновни и се споразумяха на условни наказания от 3 години „Лишаване от свобода“ с 5-годишен изпитателен срок, както и лишаване от права.

Интернационален е бил съставът на групата, произвеждала нелегалните цигари край Труд

Разследването срещу тримата основни участници в групата (български граждани), организирали нелегалното производство,  продължава. Срещу тях предстои бъде изготвен обвинителен акт и внесен в Специализирания  наказателен съд.

Припомняме, че на 4 юли 2019 г., по време на действията по разследването на Специализираната прокуратура и ГДБОП в нелегалната фабриката бе намерена и иззета готова продукция за около 3 млн. лева, половината от която натоварена в камион и подготвена за експедиция. Разследването установи, че организираното производство на нелегални цигари в с. Труд няма аналог до момента. Във фабриката са били инвестирани близо 10 млн. лева, а пласирането на готовата продукция е ощетявало бюджета с между 15 и 20 млн лв. месечно в продължение на една година. В близкото село Ръжево Конаре бе открит и цехът на фабриката, където е бил нарязван тютюнът за нелегалните цигари.

Две фабрики за нелегални цигари разбиха край Пловдив, Борисов пристигна спешно

Снимка: bTV

Подобни статии

Top