120 коли на КАТ с нови камери, за да следят пътните полицаи

120 патрулни автомобила на „Пътна полиция“ ще бъдат оборудвани в с комплекти от 3 видеокамери и два безжични микрофона за запис на целия процес при извършване на проверка на пътя. Това съобщи днес министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, който представи новата техническа система за видеозаснемане и аудиозапис на действията на пътните полицаи.

Първите 20 оборудвани автомобила ще заработят след 20 януари и с тях ще може да бъде извършвана административна проверка за пътна безопасност, включително и от един патрулен автомобил, обяви министърът на вътрешните работи. В рамките на два месеца ще бъдат оборудвани и останалите 120 патрулни автомобила.

Министър Вучков разясни, че новата система за видеозаснемане и аудиозапис на действията на пътните полицаи е резултат на съвместна процедура между МВР, Комисията за финансов надзор и Гаранционния фонд за задължителните застраховки “Гражданска отговорност”. Техническите й параметри бяха представени от директора на Дирекция ”КИС” Ивайло Кънов. Освен видеокамерите и микрофоните в колите, в автомобилите ще има още паник-бутон, който ще дава възможност на патрулния екип да сигнализира при извънредна ситуация. Системата е оборудвана и с допълнително захранване, както и възможност за онлайн наблюдение. Съответните контролиращи органи могат да проследят работата на конкретен екип в реално време.

На централно ниво в МВР е оборудвана система за запис на информацията от всички проверки на територията на цялата страна за срок от 30 дни. Процедурата е съгласувана с утвърдените в МВР правила, съгласувано е с Комисията за защита на личните данни, заяви Кънов. Оборудването на една патрулка ще струва 4 700 лева с ДДС.

„Отстъпление от позицията, че административните проверки по линия на пътната безопасност ще се осъществяват само в условия на видеозаснемане, няма да има. Смятам, че пътя по който сме поели е правилен и с точни разчети“, категоричен беше министър Веселин Вучков при представянето на новото оборудване. По думите му  пътната полиция трябва да е в услуга на гражданите, не толкова да се стреми да наказва, колкото да предотвратява пътните нарушения.

С новите системи за видеозаснемане, както и със законовите промени, които ще предоставят възможността да ползваме мобилните камери за скорост с електронен фиш, в много голяма степен възможностите за корупциионни прояви ще бъдат предотвратени, подчерта Вучков. Според него, новите технически средства ще бъдат защита и за самите полицейски служители, ако към тях бъдат отправени неоснователни твърдения за корупция.

МВР-министърът потвърди, че 25-те стационарни видеокамери за контрол на скоростта с електронен фиш, ще продължат да работят. Продължават да функционират и 148 мобилни камери, които след решението на ВАС от началото на миналата година не генерират електронен фиш.

С предприетите промени в Закона за движение по пътищата се предвижда от средата на февруари мобилните камери да заработят с пълен капацитет като генерират електронен фиш, функционирайки безотказно и без човешка намеса.

 

Подобни статии

Top