120 медицински сестри отиват на протест в София

Протестът се организира в Световния ден за достоен труд – 7 октомври

120 медицински сетри и здравни работници ще се включат днес в националния протест на медицинските сестри в столицата, организиран от Асоциацията на професионалистите по здравни грижи и КНСБ.

Синдикатите искат минималната заплата на медицинските сестри в общинските болници да е 900 лв, а в университетските – 950 лв. Според тях стартовата заплата на младите лекари трябва да е поне 1100 лв. за общинските здравни заведения и 1200 лв. за университетските. Те настояват да се изпълни договореното в колективния трудов договор през 2018 година заплащане за сектор „Здравеопазване“.

Очаква се в протеста да участват над 5000 медици. Декларация с исканията на протестиращите ще бъде внесена в Народното събрание, Министерския съвет, Министерството на здравеопазването и Министерството на финансите.

Припомняме, че Българският лекарски съюз няма да се включи в протеста поради постигнати договорености с Министерството на здравеопазването, които гарантират по-добри условия на труд и заплащане на лекарите и специалистите по здравни грижи.

От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари също няма да участват, защото не могат да увеличат заплатите, както е записано в КТД.

Подобни статии

Top