121 години от рождението на Никола Щерев – Старика

Легендата е носител на първата шампионска титла, Купата на България и основател на ДЮШ на Ботев (Пловдив), неговото име вече носи базата на клуба

В историята на всеки един значим футболен клуб или обществена организация има личности, допринесли в най-голяма степен за тяхното утвърждаване и развитие.

За Ботев (Пловдив) една от най-значимите и ярки фигури без съмнение е легендарният Никола Щерев, роден на този ден (13 март) през далечната 1903 година.

Старика, както всички ботевисти го наричат, е двигател в развитието на клуба в ранните години от неговото съществуване. Делата му оставят дълбока диря в “жълто-черната” хроника, а името му се превръща в паметно за историята на клуба.

Никола Щерев се присъединява към “жълто-черните” през 1917 г., като преди това играе в отбора на “Бай Ганьо” от Съдийския квартал. В дългогодишната си спортна кариера Старика участва в над 100 официални срещи за Ботев (Пловдив) за градско и областно първенство на Пловдив, и държавно първенство на България. Шампион и носител на Купата на България за 1929 г.

Никола Щерев е и човекът, създал и легендарната футболна школа на Ботев (Пловдив). Изпратен на треньорски курс през 1924 година във Виена, завръщайки се от Австрия организира и започва да води тренировките на подрастващите формации. Неговата работа дава резултат през паметната за всички „жълто-черни“ сърца 1929 година, когато Ботев става шампион, а в състава му е пълно с момчета от създадените от Старика юношески формации.

На 3 октомври 2023г. на изискана церемония и в присъствието на стотици привърженици, ветерани и общественици, ПФК Ботев Пловдив официално преименува своята база на името на легендарния Никола Щерев – Старика. Знаковото за нашия клуб събитие се състоя именно на 3 октомври – паметна дата за всички ботевисти, на която преди 95 години „жълто-черните“ печелят своят първа шампионска титла. Първа не само за Ботев, но и за Пловдив.

Каквото и да кажем за Никола Щерев не би могло да опише или преразкаже неговия принос към клуба – от създаването на детско-юношеската школа на клуба, през победния гол срещу Левски от 1929 година в София, благодарение на който Ботев става за първи път шампион в своята история, издигането на клубния имидж, внедряването на редица спортове под името Ботев.

Легендите не умират!