„13 безсмъртни българи” в Асеновград

„13 безсмъртни българи” в Асеновград  е името на гостуващата изложба, която се открива този следобед в градската библиотека „Паисий Хилендарски”.

Чрез лика на 13 велики личности богословът Ваклуш Толев представя идеята си да се отбележат културните и исторически постижения на страната. Наред с образа на хан Аспарух, който „донесе идея за земя и държава” „пред олтара на живота” се изправя Дякона Левски, царете Борис и Симеон, както и светите Климент Охридски и Патриарх Евтимий.

Пътуващата изложба се състои от 15 пана, по едно за всеки от 13-те поименни безсмъртни българи. Животът и делото им ще бъдат разказани и на 18- минутна лента, излъчена в деня на откриването. Пътуващата изложба на фондация „Безсмъртни българи” тръгна от Пловдив в Деня на народните будители.

Идеята се разгръща подробно и в книгата на Ваклуш Толев „Духовните дарове на България”. Двутомното издание, както и книгата, излязла през миналата година „Седемте лъча на еволюцията” са дарени на градската библиотека от фондация „Безсмъртни българи”.

Откриването на изложбата е днес от 14:00 часа и ще остане в Асеновград близо месец.

Подобни статии

Top