13 г. затвор за измама от 1 млн. и 45 000 лв. в Садово

13 години затвор за голяма измама в Садово

13 години затвор при първоначален строг режим даде Пловдивският окръжен съд на Румен Попов от Садово за присвояване на 1 млн. и 45 000 лв., с помощта на фалшиви фактури с подправен подпис. Попов бил пълномощник на германската фирма „Пройс & Партнер ГМБХ” и  получил без правно основание чуждо движимо имущество – общо в размер на 1 045 000 лв., с намерение да ги присвои, като документната измама е в особено големи размери, представляваща особено тежък случай.

По време на последното заседание по делото срещу Румен Попов, обвинен в присвояване на 1 милион и 45 хиляди лева от общинската хазна на Садово по проект за техническа помощ за канализации, адвокатите му поискаха от съда да призове германските партньори на Попов. Според защитниците Торстен Ерфурт и Казимир Бернд, които са спечелили обществената поръчка за проектиране на канализацията на 4 села в Садовска община, трябва лично да дадат показания пред съда и да направят очна ставка с Попов, а пътните им да се поемат от държавата. Съдебният състав обаче не се съгласи и даде ход на адвокатските пледоарии. Срещу Попов бе повдигнато обвинение, че е фалшифицирал подписа на управителя на германската фирма в три платежни документа. Това е ставало за период от една година, като престъплението представлява особено тежък случай.

На практика пълномощникът на германската фирма Румен Попов е присвоил цялата сума, която е преведена от общината за проектирането на канализацията. Тези пари са спечелени от общинската администрация по Оперативна програма „Околна среда“ чрез европейските фондове. Присвоена е и сумата от 75 хиляди евро, която е трябвало да бъде преведена на германските бизнесмени. Заради неизпълнената обществена поръчка вече е стартирала процедура общината да върне европейските средства, тъй като проекти реално няма.

 

Подобни статии

Top