13 неща, които трябва да помним, когато всичко е срещу нас

Всеки е имал трудни моменти. И всички сме ги преживели. Все пак някои се справят с трудностите по-леко от други. Каква е тайната? Според психолози тя се крие в отношението ни към това, което ни се случва.

Кои са 13-те неща, които трябва да помним в тежки моменти?

1. Каквото има да става ще стане!

Знаменитото изречение на Буда гласи: «Вашите страдания са предизвикани от вашето съпротивление на това, което е». Помислете за това в продължение на минута. Това означава, че страданието е възможно само тогава, когато ние отказваме да приемем ставащото. Ако можете да измените нещо, направете го. Но ако това е невъзможно, имате два варианта: да приемете ситуацията и да се успокоите или дълго и упорито да страдате.

2. Проблемът е проблем само тогава, когато вие го наречете така.

Често ставаме най-големите врагове на самите себе си. Щастието наистина зависи от гледната точка. Ако смятате, че нещо е проблем, то чувтсвата и мислите ви ще са пълни с негативизъм. Помислете какви уроци можете да извлечете от ситуацията и тя изведнъж ще спре да бъде проблемна.

3. Ако искате да промените ставащото, започнете от себе си!

Светът около вас е отражение на вътрешния ви свят. Вероятно познавате хора, чийто живот е пълен с хаос и стрес. И нима това не е предизвикано от тях? Харесва ни да си мислим, че променящите се обстоятелства, променят и нас. На практика това може да работи и в обратна посока: за да променим ставащото, трябва да променим себе си.

4. Не съществува понятие „лош късмет“, а само възможност да научим нещо ново.

Длъжни сте просто да изключите думата „провал“ от своя речник! Все великие люди терпели неудачу снова и снова, прежде чем добились успеха. Кажется, Томас Эдисон говорил так: «Я не потерпел неудачу в изобретении лампочки. Я просто нашел 99 способов, как она не работает». Научитесь чему-нибудь у ваших так называемых провалов. Узнайте, как сделать это лучше в следующий раз.

5. Ако не получавате това, което искате, значи предстои нещо по-добро.

Знам, понякога е трудно да повярваш в това. Но е истина! Българите също си имаме такава поговорка: „Всяко зло за добро“. Обикновено, когато се огледате назад, разбирате че някои от най-хубавите неща са се случили, след като сте имали неуспех. Понякога работното място, което не сте спечелили, би ви отделило от семейството, а това, на което сте сега, ви доближава до него. Просто вярвайте, че всичко се случва именно така, както трябва да бъде!

6. Наслаждавайте се на настоящето!

То никога няма да се случи отново. Във всеки миг от живота има нещо ценно, не му позволявайте да премине край вас незабелязано. Скоро ще остане само споменът. Възможно е някога да тъгувате дори за моментите, които сега не ви се струват щастливи.

7. Освободете желанията си и мечтайте!

Повечето хора ограничават ума си. Те придават голямо значение на желанията си и ако те не се сбъднат, изпадат в депресия. За да не се случи това, опитайте да разсъждавате така: ако искам нещо, то ще бъда щастлив, независимо дали съм го получил или не. В такъв случай чувства ви ще останат неутрални или положителни.

8. Разберете страховете си и им бъдете благодарни!

Страхът може да бъде отличен учител. Преодоляването на страха често ни заставя да постигнем победа. За преодоляването на страха е необходим опит и практика. Страхът всъщност е само илюзия.

9. Позволете си да изпитвате радост!

Вярвате или не, много хора не си позволяват да са радостни и щастливи. Те даже не знаят как да бъдат щастливи. Някои от тях са толкова зависими от проблемите си и вътрешния хаос в тях, че дори нямат представа как да живеят без тях. Затова си позволете щастие! Нека това да бъде само един малък миг, но е важно да се съсредоточим върху радостите, а не върху трудностите.

10. Не се сравнявайте с другите!

А ако се сравнявате, то нека да бъде само с тези, които са по-зле от вас. Безработен? Бъдете благодарни за това, че получавате помощ за безработица. Повечето хора в света живеят в състояние на крайна нищета. Не приличате на Анджелина Джоли? Всъщност, много малко жени приличат на нея. И вероятно вие сте много по-привлекателна от повечето. Съсредоточете се върху това.

11. Вие не сте жертва!

Вие сте жертва само на собствените си мисли, думи и действия. Никой не прави нищо точно срещу вас или специално за вас. Вие сами създавате собствения си живот. Поемете отговорност и осъзнайте, че можете да преживеете трудностите! Необходимо е само да промените мислите и действията си. Откажете се от манталитета на жертвата и станете победител!

12. Всичко може и ще се промени!

„И това ще мине!“ Когато попадаме в лоша ситуация ни се струва, че изход няма. Струва ни се, че нищо не може да се промени. Но всъщност промяна ще има. Нищо не е вечно, освен смъртта. Така че откажете се от навика да мислите, че всичко ще остане така завинаги. Няма да остане. Но ще се наложи да предприемете някакви действия, за да измените ситуацията. Тя не може с вълшебна пръчица да се промени сама.

13. Всичко е възможно!

Чудеса стават непрекъснато. Жалко, че не може в една статия да опишем всички удивителни неща,които се случват наоколо – от излекуване от рак, до внезапна среща с вашето второ „аз“. Такива неща стават непрекъснато. Вие просто трябва да повярвате, че това се случва. Веднъж повярвали, вече можете да спечелите битката!

Източник: adme.ru

Подобни статии

Top