13-я франкофонски фестивал „Златен ключ“ стартира в Пловдив

Със страстно танго ще бъде открит 13-тия Международен фестивал за франкофонска песен „Златен ключ” Пловдив 2016. Безплатни прически, томболи и тестове ще има по време на френската седмица под тепетата.

Най-големият музикален форум на Балканския полуостров за мелодични шансони е съпътстван за трети път от атрактивна френска седмица на пл.”Стефан Стамболов”, която започна в понеделник и продължава до края на седмицата.

Официалното откриване на Фестивала е днес от 19:30ч. Тъй като тази година Алианс Франсез отбелязва 25 години от своето възстановяване, партньорите и спонсорите са подготвили много изненади.

Страстното танго е специален подарък към публиката за откриването от Ани Дончева с участието на шампиони по танци от нейната школа. Концертът ще продължи с изпълнения на българските гости лауреати, печелили конкурса през изминалите години, които са подготвили и акапелни изпълнения и завладяваща хореография.

Сред звездните имена е и Антония Маркова – гласовитата пловдивска прима, първият лауреат на Фестивала „Златен ключ”, която ще пее освен на френски, но и ще зарадва публиката и с песни от новия си самостоятелен албум и песента на иврит „Евкалиптова гора”, която й е донесла най-много международни награди. Към последните национални лауреати, Николай Григоров и Нели Солакова, ще се присъединят и много международни гости, които пристигат в града ни специално, за да бъдат част от трепетните фестивални дни. Това са чаровните и талантливи изпълнители от Франция, Турция, Украйна, Словакия и Румъния.

На 24 юни ще се проведе финалът на националния конкурс за франкофонска песен, като в състезанието има изпълнители от цяла България. Публиката ще има отново възможност да гласува за своя фаворит, а компетентно международно жури ще оценява участниците, които тази година  се състезават за различните специални награди, осигурени от нашите партньори участващи във Френската седмица. Първата награда е както всяка година – златна гривна, уникалната авторска изработка на майстора бижутер Тодор Кузмов.

На гала-вечерта – 25 юни, отново в Дома на културата, всички изпълнители ще разпръснат звезден блясък и ще подарят един неповторим франкофонски спектакъл на пловдивчани. На сцената френски шансони ще интерпретират всички гост-изпълнители от чужбина, както и българските лауреати и финалисти.

За трета поредна година на пл. “Стефан Стамболов” пред Община Пловдив ще се проведе и  „Френска седмица” в дните от 20 до 26 юни, където всички жители и гости на града ги очакват много изненади и атракции. Тази година г-н и г-жа Давиде Кристиано отново правят специален жест към пловдивчани като ще подаряват, чрез своите професионалисти, безплатни прически на желаещите, както и безплатни тестове на кожата на главата и косъма със специална камера. Полезни съвети, как да се предпазим от лъчите на слънцето и други грижи за кожата, отговори на всичко това ще може да се намерят през този период на площада, а всеки един ще открие по нещо интересно и желано, от френски автомобили до възстановка на българска розоварна и тестове с най-хубавите велосипеди. А за още по-добро лятно настроение, там ще ви очакват много томболи, игри и изненади!

Чрез огромната международна комуникация, за която Алианс Франсез се погрижи с пускането на специален рекламен клип по най-голямата франкофонска телевизия в света TV5 Monde, фестивалът за франкофонска песен „Златен ключ” рекламира Пловдив по света и допринася за популяризирането на града като Европейска столица на културата през 2019г.

Началният час на концертите е 19:30ч. в Градски дом на културата „Борис Христов”. Входът е свободен, какъвто е форматът на проявата във всички държави по света, и е с изключителното съдействие на Община Пловдив!

Подобни статии

Top