13 бебчета проплакаха на Бабинден в „Селена“, лекарите си пожелаха повече деца (СНИМКИ)

Пловдивската АГ болница се нареди втора в страната по броий раждания за миналата година

В деня на родилната помощ екипът на УСБАЛАГ „Селена“ си пожела повече бебета. „Тази година излязохме на второ място по брой раждания, догодина си пожелаваме първо място в страната. Тези резултати постигаме заради работата и отношението на екипа“, обърна се към колегите си завеждащият отделението по акушерство и гинекология на най-голямата АГ болница в южна България проф. Баговест Пехливанов. За традиционното измиване на ръцете пък му асистира Светла Макакова, която преди два дни роди първото си момиченце в „Селена“.

Тринадесет са родените на днешния Бабинден в лечебното заведение – първата си глътка въздух пое двойка близнаци момиченца, ще 7 са момиченцата и едва четири – кавалерите, разказват от лечебното заведение. Така броят на новородените от началото на годината става 140.

АГ болницата излезе с най-добрите резултати за Пловдив и региона по брой раждания за 2019 година: 2403 бебета са проплакали в „Селена“ през миналата година, което я нарежда на второ място в страната по брой раждания след „Майчин дом“ в София. Отделението по неонатология към болницата пък вече е най-голямото в страната. За най-малките се грижи екип от 14 лекари неонатолози и педиатри. 266 мъника са минали само през миналата година през интензивното звено, сертифицирано с най-високото трето ниво за компетентност.

42% е успеваемостта на инвитро клиниката на УСБАЛАГ „Селена“. На всеки 100 опита за забременяване в клиниката, се раждат 35 бебета. Клиниката е оборудвана с един от педесетте в света и единствен в България ембриоскоп. Той позволява непрекъснато наблюдение развитието на ембрионите.

И още: Почти девет хиляди гинекологични операции са извършени в УСБАЛАГ „Селена“ за миналата година. 730 са изключително тежките. В болницата се извършват безкръвни операции от 2006 година. Миналата година бешостранен 13-сантиметров миомен възел чрез лапароскопска операция, продължила 3 часа. Този вид оперативна намеса се предпочита когато е възможно заради значително по-бързото възстановяване на пациента. Тя позволява и по-прецизна работа, и по-ефективно лечение. При самите интервенции няма следоперативна болка, а болничният престой и следоперативното възстановяване е сведено до минимум.

С грижа за бъдещите новородени, болницата създаде и една от малкото български банки за съхранение на стволови клетки. Тя притежава собствени  лаборатории за изолиране и съхранение на стволовите клетки, позволявайки процедурата по замразяване да се извърши за минимално време, за да гарантира съхранение на максимално голямо количество съхранени живи клетки.

Подобни статии

Top