13 факта, които правят професията на пожарникарите по-различна (СНИМКИ и ВИДЕО)

Питали ли сте се какъв човек трябва да си, за да работиш в пожарната? Да ходиш на места, от където всички бягат, да влизаш в огъня, за да спасиш чуждия живот, рискувайки собствения си. Мислим си, че знаем какво точно представлява професията на пожарникарите, но истината е, че почти с нищо не сме наясно.

Вижте тези любопитни факти, които могат да променят мнението ви за тази невероятна професия

В края на текста ще научите каква порода куче е символ на пожарната.

13. Униформата на пожарникарите издържи до 2 200 ° F

Бойната униформа на пожарникарите е изработена от специални материали, които могат да издържат на температура до 2200 ° F и предпазват човека от концентрирани киселини и алкална абсорбция. Повечето от материалите на Земята могат да се запалят при такава висока температура.

12. На пожарникарите не им е позволено да имат брада, мустаци и пиърсинги

Тази забрана не е просто, за да изглеждат по-добре. Пожарникарите носят кислородни маски и според правилата за безопасност, лицето не трябва да има никакви наранявания, пиърсинги или косми, така че маската да пасва плътно.

11. Нищо не може да се чуе или види в една горяща сграда

Във филмите пожарникарите могат да се движат лесно в горящите сгради, бързо да намират пострадалите и дори да свалят маските си, за да ги сложат на пострадалите. В действителност нещата не стоят така. Ако пожарникар махне маската си в горяща сграда ще се задуши от гъстия дим. Също така придвижването не е никак лесно, защото отново гъстият дим пречи на това. А силният пукот от пламъците заглушават всичко.

Най-големият враг на огнеборците е когато пожар в затворено помещение изгасне без да получава кислород, при отваряне на вратата се получава експлозия и горещите газове се разпалват.

10. Пожарникарите носят върху тялото си от 5 до 30 кг

Тези килограми варират в зависимост от униформата и какво е включено в екипажа. Но едно е абсолютно сигурно – пожарникарите могат да работят само ако са физически годни

9. Жените в тази професия работят наравно с мъжете от 1800 г.

Моли Уилямс е първата жена в света, която гаси пожари с мъжете още от началото на 19 век. По-късно са сформирани и отделни женски бригади. Истината е, че не всеки може да се справи с тази опасна работа, така че жените, които работят като пожарникари, едва ли могат да бъдат наречени „по-слаб пол“.

8. Пожарникарите помагат във всяка ситуация

Работата на огнеборците не се ограничава само с гасене на пожари. Тези герои спасяват хората, когато има наводнения, земетресения и всякакви причинени от природата или човека бедствия.

(на снимката: Пожарникари спасяват полицаи заседнали в асансьор)

7. Те спасяват и животни изпаднали в беда

В пожарната служба получават много сигнали за бедстващи животни. В България обаче, никъде не е регламентирано, че именно към пожарната трябва да се обръщаме, когато видим животно изпаднало в беда. И докато институциите спорят чии трябва да е ангажимента за това, за радост спасителите от пожарната се отзовават и на сигнали за бедстващи животни.

Сигнали за бедстващи котки подлудиха асеновградската пожарна

Не са малко и фалшивите сигнали, които постъпват в пожарната. Дали поради непреценена ситуация или глупава шега, пожарникарите обаче, са длъжни да се отзоват на всеки сигнал, защото може наистина някой да има нужда от тяхната помощ.

6. Смяната им може да продължи повече от 24 часа

Обикновено смяната трае 24 часа, а след това има тридневна почивка. При големи пожари и извънредни ситуации на пожарникарите може да се наложи да работят доста по-дълго от предвиденото и то без почивка.

5. Униформите им са винаги готови, така че да бъдат облечени за секунди

Пожарникарите наместват униформите си по такъв начин, че за секунди да могат да се вмъкнат в тях и да се качат в пожарния автомобил. Те трябва да са наистина бързи, защото всяка секунда може да струва нечии живот.

Виж видео ТУК

4. В миналото пожарникарите са влизали в огъня с мокри дрехи. Ето как се е развила пожарната във времето

В миналото Японските пожарникари използвали специална техника за гасене на пожари: те влизали в горящите сгради в мокри дрехи, за да не се запалят, докато разрушават стените, за да спрат по-нататъшното разпространение на огъня, а след това са чакали той да се изгаси от само себе си. Този метод е намалил значително броя на жертвите при големите пожари в Япония, но за щастие е останал в 19 век.

Днес водата се докарва в автомобили и е достатъчна, за да продължи 5-10 минутно гасене. Това време е достатъчно на огнеборците, за да намерят най-близкия пожарен кран или езеро от където могат да изпомпват вода. Днес пожарникарите не само ограничават движението на огъня, но и го премахват напълно в най-кратко време.

3. Проектирайте дома си разумно и безопасно

В съвременните жилища, в които няма много стени и врати, пожарите се гасят по-трудно. Домовете с повече обособени стаи (т.е. със повече стени и врати) позволяват огъня да бъде овладян по-бързо. Ако в къщата има много свободно пространство, както е днес в много жилища, огънят се разпространява бързо и трудно да се гаси.

Никой не може да ви вкара в затвора за това, че сте опожарили собствения си дом. Но ако при следствието бъдат установени щети причинени от действията на пожарникарите, които е можело да бъдат избегнати, огнеборците могат да бъдат обвинени.

2. Много пожари се гасят от доброволци, а не от професионални пожарникари

В много страни доброволците работят в противопожарната служба, защото правителството няма пари, за да поддържа такава услуга. Например в Чили десетки хиляди пожарникари са доброволци, които плащат месечни такси и получават специално обучение.

В България все още прохождаме в това отношение, но и ние вече можем да се похвалим с доброволни формирования.

Доброволец по призвание

1. Далматинецът е официалното куче на пожарникарите 

В чужбина, Далматинецът е известен като „кучето на пожарникарите“ – приеман е за техен верен талисман.

Не забравяйте, че да бъдеш пожарникар не е проста професия, а съдба!

Съдбата възнаграждава смелите! Момчетата по-силни от огъня, които сбъднаха мечтата си

И благодарение на такива хора знаем, че всеки пожарникар е всъщност истински супергерой, който рискува всекидневно живота и здравето си. Благодарим им за тяхната работа!

Професия пожарникар: Героите на нашето време

Подобни статии

Top